© Archief

Zeldzame ‘Sampsonvos’ in Geel en Maastricht

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) onderzocht de afgelopen maanden twee nagenoeg kale vossen uit Geel en Maastricht. De “Sampsonvossen” leden aan een zeldzame genetische afwijking, zegt het onderzoeksinstituut.

De kale vos uit Geel werd eind oktober geschoten in Geel in de provincie Antwerpen en aan het INBO overgemaakt. “Afwijkingen aan de vacht komen bij vossen wel eens meer voor, en kunnen meerdere oorzaken hebben”, verduidelijken de onderzoekers. “Heel bekend, maar in onze regio heel zelden voorkomend, is het schurft. Daarvan bestaan verschillende types, veroorzaakt ook door verschillende soorten mijten die als parasiet in de huid leven.” Bij schurftaantastingen ontstaan in de vacht typische kalende delen, die door opdrogend wondvocht korstig en vuil worden.

De vos uit Geel bleek echter een zogeheten “Sampsonvos” te zijn, een dier met een vrij zeldzame genetische afwijking. “Deze afwijking leidt ertoe dat de dekharen in mindere of meerdere mate ontbreken, de naam zou afgeleid zijn van de Bijbelse figuur wiens kracht gekoppeld was aan zijn haardos. Dergelijke dieren schijnen vaker de nabijheid van de mens op te zoeken, mogelijk gedreven door hun verhoogde stofwisseling (warmteverlies) en zoektocht naar makkelijk voedsel.”

Op 20 juni 2014 werd ook een “Sampsonvos”, afkomstig uit Maastricht in Nederland binnengebracht in het dierenopvangcentrum van Opglabbeek, waar het dier korte tijd later stierf. Op 21 januari van dit jaar kwam ook in het dierenopvangcentrum in Anderlecht een nagenoeg kale vos terecht, maar die bleek een bacteriële huidinfectie te hebben opgelopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners