© Mikael Damkier

Verkracht meisje (10) mag geen abortus ondergaan

De autoriteiten van Paraguay hebben beslist dat een tienjarig meisje, dat werd verkracht door haar stiefvader en daardoor zwanger raakte, geen abortus mag ondergaan. “Er is geen enkele reden om de zwangerschap te onderbreken”, klinkt het.

svg

De moeder van het meisje liet al in januari 2014 weten aan de politie dat haar dochter seksueel misbruikt werd door haar stiefvader, maar de klacht werd geseponeerd. Nu het meisje van tien al zo’n 22 weken zwanger is, wordt haar moeder stilaan hopeloos omdat haar dochter geen abortus mag ondergaan in Paraguay tenzij haar gezondheid in het gedrang komt.

De katholieke wetgeving in Paraguay schrijft immers voor dat een zwangerschap enkel beëindigd kan worden wanneer er levensbedreigende complicaties optreden, wat bij het meisje niet het geval is. Ondanks de smeekbedes van de moeder en een internationale onlinepetitie die pleit voor een abortus, plooit Paraguay niet.

“Meisje stelt het goed”

“Op dit moment is er geen enkele reden om de zwangerschap af te breken”, argumenteert Lida Sosa, de minister van Welzijn van Paraguay. “In feite is het na 22 weken zwangerschap gevaarlijker om een abortus uit te voeren dan om de zwangerschap gewoon te laten doorlopen. Het meisje stelt het goed.”

Dat het meisje het ook echt goed stelt, is twijfelachtig volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): “Het lichaam van het meisje is nog niet volgroeid, wat voor extra complicaties zal zorgen naarmate de zwangerschap vordert. Dit kan levensgevaarlijk zijn.”

Bovendien moet het meisje het momenteel zonder haar moeder stellen, die werd opgepakt wegens ‘nalatigheid’ omdat ze niet kon voorkomen dat haar dochter zwanger werd. Haar stiefvader, die op de vlucht is, wordt vervolgd wegens seksueel misbruik.