De kwasten van Tarmac

Foto: Joren De Weerdt

De kwasten van Tarmac

Wat bezielt mensen om op een vrijdagavond uit hun luie ­zetel te komen en een hele nacht door te gaan ­schilderen in een oude pastorie? CittA Kempen dribbelde een avond ­tussen de ­spatten aquarelverf en de kuipen Karmeliet, en ­ontdekte het ­geheim van cultuurcentrum Tarmac in Meerhout.

In de oude pastorie van Meerhout regeerde tijdens de vorige eeuw het woord van God, vandaag is het een cultureel ­centrum waarin de prettig gestoorde creatievelingen van Tarmac hun ­fantasie de vrije loop laten: met optredens, tentoonstellingen, comedyshows, lezingen en workshops.

“We zijn een klein clubje van creatieve mensen en kunstenaars die vonden dat er in Meerhout te ­weinig te beleven was op het vlak van cultuur”, zegt Jan Stevens, een van de bestuursleden. “We werken heel laagdrempelig. Met de kunst die onze leden maken, houden we ­tentoonstellingen. ­Comedians als Henk Ryckaert, Kamagurka en ­Dennis Vansant komen hier in de living van de ­pastoor hun prille shows uitproberen voor een ­publiek van maximaal tachtig man. We zijn een gewillig testpubliek.”

“We houden ook Doema-avonden”, legt voor­zitter Willy uit. “Op onze vinylavond mochten mensen hun favoriete plaat meebrengen en het verhaal erachter vertellen. Rond kunstwerken hebben we er al eentje gehad. En op onze Gainsbourg-avond hebben we alleen Franse chansons gedraaid en films van Gainsbourg bekeken. De themadrank was Ricard.”

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio