© Belga

© Wim Hendrix

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerpse spoedarts: “Schaf een onding als B-Fast meteen af”

“B-Fast functioneert als een wilde weldoener. De teamleden springen als cowboys in het vliegtuig en komen dan met de verkeerde middelen en te laat aan.” De Antwerpse spoedarts Kevin Vereecken is snoeihard in zijn kritiek op de interventie van B-Fast in Nepal. “Schaf dat onding gewoon af”, zegt Vereecken, tevens gemeenteraadslid voor N-VA in Antwerpen.

dh,wd

Vandaag komt het B-Fastteam terug uit Nepal, na een mislukte missie. Volgens Kevin Vereecken sloeg het rampenteam, en dan vooral zijn coördinator Geert Gijs, ook bij vorige interventies de bal al mis.

“B-Fast is vooral een prestigeproject. Schaf dat af. We hebben in ons land voldoende expertise die wél nuttig kan zijn. Rond nierdialyse, bijvoorbeeld, of rond waterzuivering. Nierfalen en besmet water zijn twee zaken die bij dit soort rampen vaak opduiken.”

Kevin Vereecken maakte in 2003 zelf deel uit van B-Fast, na de aardbeving in Iran. Volgens de spoedarts van het Stuivenbergziekenhuis komt het geld voor B-Fast uit het fonds voor binnenlandse rampenbestrijding en is met de actie in Nepal het grootste deel van het jaarbudget opgesoupeerd.

“Onzin”, reageert Geert Gijs. “Ons geld komt van Buitenlandse Zaken. Het discours van meneer Vereecken past binnen de anti-Belgicistische, Vlaams-nationalistische visie van N-VA.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio