© EPA

Crash MH17 - Laatste stoffelijke resten worden vanuit Oekraïne naar Nederland overgevlogen

Op het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Charkov is zaterdag een ceremonie begonnen voor het vertrek van stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 naar Nederland. Het zijn voorlopig de laatste kisten met menselijke resten die naar Nederland worden overgevlogen om vervolgens in een kazerne in Hilversum te worden geïdentificeerd.

Het is de tiende keer dat dit gebeurt sinds het vliegtuig van Malaysia Airlines ruim negen maanden geleden (17 juli 2014) neerstortte. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

Een Nederlands militair transportvliegtuig met zeven lijkkisten zal zaterdag rond 16 uur aankomen op de vliegbasis in Eindhoven. De Nederlandse minister Ard van der Steur, andere hoogwaardigheidsbekleders en de leden van het bergingsteam dat in de afgelopen weken op de rampplek werkte, wonen de ceremonie in Oekraïne bij.

Het bergingswerk op de crashsite werd deze week afgerond. De Nederlandse experts en hun Australische en Maleisische collega’s hebben daar afgelopen weken nog veel stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig geborgen. Volgens de missieleider is menselijkerwijs alles gedaan wat mogelijk was.

Nu in het nieuws