Deurganckdoksluis loopt sneller vol dan verwacht

Sinds maandag vult de Deurganckdoksluis zich met water en dat proces loopt voorspoediger dan verwacht. Vermoedelijk zal de gloednieuwe sluis in de Antwerpse haven vrijdagavond volgelopen zijn.

JoRo

Aanvankelijk ging men er van uit dat het zeven volle dagen zou duren vooraleer 1,6 miljoen kubieke meter zou overgeheveld zijn vanuit het Waaslandkanaal, maar het ging dus sneller.

Eind maart 2016 zal vermoedelijk het eerste schip door de nieuwe sluis varen.

VIDEO. Vullen Deurganckdoksluis op schema

De Deurganckdoksluis loopt stilaan vol. Maandag begon de reuzenklus, het vullen van de 500 meter lange sluis. De klus gaat een week in beslag nemen.

Het Antwerpse departement voor Mobiliteit en Openbare Werken zette woensdag een timelapse-video van de werken op zijn site. In het filmpje (zie boven) is te zien hoe de sluis volledig wordt opgevuld met water.

Deurganckdoksluis loopt nu langzaam vol

© Joris Herregods

© Joris herregods

© jhs

© jhs

© jhs

© jhs

© jhs

© jhs

1 / 8
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Met een druk op de knop is maandagmiddag het vullen begonnen van de Deurganckdoksluis, de grootste sluis ter wereld. Daarmee zit de bouw van de sluis, die in maart van volgend jaar officieel in gebruik wordt genomen, perfect op schema.

Om de gigantische bouwput van zowat 750 meter lengte te vullen is een volledige week nodig. Maandag werden om 10.40u twee gigantische hevels van 90 cm doorsnede in werking gesteld door de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers, de Beverse burgemeester Marc Van De Vijver, haventopman Eddy Bruyninckx en topman Freddy Aerts van de Vlaamse administratie (Maritieme Toegang). Het duurde alvast enkele minuten alvorens het eerste water door de 350 meter lange pijp spoot en nu a rato van 10.000 kubieke meter/uur het bassin vult dat als bouwput veel groter is dan de 500 meter lange sluis op zich. Dat debiet komt volgens Freddy Aerts overeen met zowat 60 brandweerwagens.

Als volgende maandag een gelijk niveau is bereikt met de naast liggende Waaslandhaven, begint het baggerschip Leonardo da Vinci met het wegbaggeren van de achterwal, goed voor zowat 1,1 miljoen kubieke meter zand. Dat werk zal zowat een maand duren.

Tegen dan wordt in het Deurganckdok vanuit China het speciale afzinkschip Zhen Hua 15 verwacht met aan dek de vier enorme sluisdeuren en twee basculebruggen. Stuk per stuk worden de deuren dan via de Schelde en de Kallosluis naar de sluis gesleept en daar in hun deurkasten geplaatst. Als dat alles functioneert, wordt eind dit jaar ook de wal tussen het Deurganckdok en de sluis weggebaggerd.

Saeftinghe

In zijn welkomstwoord kondigde Eddy Bruyninckx aan dat de raad van bestuur van de haven volgende week een formeel verzoek zal richten aan de Vlaamse regering om “binnen afzienbare tijd” te beginnen met de bouw van een eerste fase voor het Saeftinghedok. Hij deed daarbij een oproep tot Oost-Vlaanderen en de lokale besturen om daaraan mee te werken.

Kieldrechtsluis?

Nog in de marge van de plechtigheid verklaarde burgemeester Van de Vijver dat zijn gemeente er aan denkt om de toekomstige sluis om te dopen. Een van de voorstellen is ‘Kieldrechtsluis’ want ‘Deurganckdoksluis’ zou internationaal te moeilijk zijn om uit te spreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER