© BELGA

Belgisch reddingsteam kan in Nepal aan het werk

De Belgische reddingswerkers van B-Fast zijn woensdagavond omstreeks 22 uur lokale tijd aangekomen in het Nepalese Gorkha, waar ze donderdag eindelijk aan het echte werk kunnen beginnen. De acht uur durende reis met vier vrachtwagens en twee bussen verliep uiteindelijk - afgezien van twee bandenwissels en een oververhitte motor - vlotter dan verwacht.

Wkg

Vijf dagen na de zware aardbeving zaterdagochtend plannen de Belgen donderdag zo snel mogelijk te starten met een grondige verkenning, in de hoop plekken te vinden waar mogelijk nog overlevenden onder het puin bedolven liggen. In het district - zo’n 150 kilometer van de hoofdstad Kathmandu - waren tot nog toe naar verluidt geen internationale zoek- en reddingsteams actief.

Vraag is waar het team van B-Fast zich aan moet verwachten. Volgens de VN is de informatie die al doorsijpelde over de regio niet eenduidig. Samen met twaalf Spanjaarden en een twintigtal collega’s uit Singapore, is het dus aan de Belgen en hun vier honden om duidelijkheid te scheppen en desnoods extra reddingsteams op te roepen.

Al is de kans op overlevenden, vijf dagen na de ramp, al erg geslonken. ‘Volgens foto’s van de lokale bevolking is er daar nog een nood aan search and rescue’, zei teamleider Gilles Du Bois D’Aische tijdens een briefing voor het vertrek uit de hoofdstad. ‘In Kathmandu is er voor ons bijna niets meer te doen. De autoriteiten gaan er starten met het zoeken naar lichamen van overledenen.’

De weg van Kathmandu naar Gorkha lag er woensdag goed bij. Vooral het bochtige en bergachtige parcours zorgde voor vertraging. Van ingestorte huizen langs de hoofdweg was nauwelijks sprake, al verraden de geïmproviseerde tentjes langsheen de hele route dat de mensen nog steeds bang zijn voor zware naschokken en dus buiten slapen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio