Al bijna 4.000 doden geteld in Nepal, B-Fast mogelijk pas woensdag ter plaatse

Print

Het dodental van de krachtige aardbeving is in Nepal opgelopen tot bijna 4.000. Dat hebben de Nepalese autoriteiten maandag meegedeeld. Daarnaast kan B-Fast mogelijk pas woensdag starten met het zoeken naar overlevenden. Terwijl dit eigenlijk maandagochtend had moeten zijn.

In Nepal zijn al zeker 3.837 mensen om het leven gekomen, in India 62, in Tibet 25, en vermoedelijk zal het aantal slachtoffers nog oplopen. Daarnaast zijn ook al meer dan 6.500 gewonden geteld, meldde Rameshwor Dangal, het hoofd van het rampencentrum bij het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken. 

De aardbeving van zaterdag had een magnitude van 7,8 en was de krachtigste en dodelijkste aardschok die Nepal de voorbije tachtig jaar getroffen heeft. De aardbeving heeft ook dodelijke lawines op Mount Everest veroorzaakt. Honderden Nepalese en buitenlandse klimmers zitten daar nog vast.

Luchthaven kan toestroom hulp niet slikken

Intussen is ook duidelijk geworden dat de 43 hulpverleners van het Belgische B-Fast-team mogelijk ook dinsdag nog niet op hun bestemming zullen geraken. Zondagavond vertrokken ze naar het getroffen land, met de bedoeling er maandagochtend aan het werk te kunnen gaan. Maar bij het naderen van de luchthaven van Kathmandu kregen het team echter te horen dat landen niet meer mogelijk zou zijn, en dat dit pas voor dinsdag zou zijn. De kleine internationale luchthaven kan de arriverende noodhulp immers niet slikken, waardoor al minstens zeventien vliegtuigen naar het noorden van India werden afgeleid.

Maar maandagavond werd duidelijk dat doorvliegen wellicht pas woensdag zal lukken. 'In elk geval zal het niet vroeger zijn dan dinsdag 14.15 uur lokale tijd', klonk het. 'Nadien hangt het van heel wat factoren af of ze dinsdagnacht meteen aan de slag kunnen. Anders wordt het woensdag.'

Bijna 1 miljoen kinderen getroffen

Intussen zijn volgens Unicef bijna 1 miljoen kinderen getroffen. 'Onze grootste zorg voor hen is momenteel de toegang tot zuiver water en sanitaire voorzieningen, we weten dat het water en voedsel opraken', zei Christopher Tidey van Unicef.

'Er is geen elektriciteit, geen water', zei dan weer Laxmi Prasad Dhakal van Binnenlandse Zaken. 'Onze grootste uitdaging is om de elektriciteit- en watervoorziening te herstellen. Onze volgende uitdaging is de voedselvoorziening.'

Nu in het nieuws