Antwerpse vzw voor straatkinderen in Nepal: “Het opvanghuis staat op instorten”

“We hebben met alle 80 kinderen de nacht buiten doorgebracht”, zegt Wim De Becker (45) van Shangrila Home, een Antwerpse vzw die in Kathmandu sinds 1995 straatkinderen opvangt. “Het opvanghuis staat op instorten, we moeten op zoek naar een nieuw onderkomen.”

karin vanheusden

Het is dit jaar net twintig jaar geleden dat Antwerpenaar Paul Jacobs samen met Inge Bracke in Katmandu Shangrila Home, een opvanghuis voor straatkinderen, oprichtte. Ruim tien jaar lang had Inge Bracke in Nepal de leiding, maar sinds 2006 houdt ex-vrijwilliger Wim De Becker zich fulltime met de kinderen, en ook met de algemene leiding over enkele nevenprojecten bezig. Shangrila Home werkt in Kathmandu in totaal met ongeveer 200 kinderen.

Zware schade

Het gebouw van Shangrila Home, dat nu in Tinchuli Aarubari staat, een buitenwijk op tien kilometer afstand van het centrum van Kathmandu, heeft zware schade geleden.

“Het huis telt vijf verdiepingen en staat helemaal scheef, het is onbewoonbaar verklaard”, zegt Wim De Becker vanuit Kathmandu. “We vrezen dat het bij een stevige naschok kan instorten, zoals andere huizen her en der. Daarom hebben wij met alle kinderen de nacht buiten doorgebracht. Wat best spannend was, want de schrik zit er goed in.”

“Na de grote schok zaterdagmiddag hebben we zowat om de vijf minuten schokjes gevoeld, wel 400 in totaal. Heel beangstigend. We hebben alle matrassen en dekens naar buiten gesleurd en met bamboestokken en zeilen hebben we een soort tentenkamp geïmproviseerd. Alle mensen hier slapen buiten, niemand durft nog in zijn huis binnen te gaan.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen