© JHS

© LUMA, JoDW, WS, JHS

© LUMA, JoDW, WS, JHS

© LUMA, JoDW, WS, JHS

© JoDW

1 / 5
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Conclusie: "Geslaagde jubileumeditie Antwerp 10 Miles"

De 30ste editie van de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon heeft zondag 41.300 deelnemers aan de verschillende loopdisciplines gelokt en 80.000 supporters naast het parcours.

InKe

De 10 Miles telde zoals steeds de meeste inschrijvingen, met 29.000 lopers. Ondanks de mindere weersomstandigheden gaat het volgens de organisatie om een evenaring van het record van vorig jaar. Onder de deelnemers waren opnieuw tal van BV's, zoals Francesca Vanthielen, Linde Merckpoel, Geert Noels, Joke Van de Velde en natuurlijk Antwerps burgemeester Bart De Wever, die eerst zelf nog het startschot kwam geven.

Ekerenaar Nick Van Peborgh was voor de vierde keer op rij de beste in de 10 Miles, met een tijd van 48 minuten en 1 seconde. Bij de vrouwen was Veerle Van Linden voor de derde maal op rij de snelste. Zij deed 56 minuten en 4 seconden over de ruim 16 kilometer.

Het overgrote deel van de lopers kwam echter uiteraard niet met winstambities afgezakt, maar voor de unieke ervaring om op plaatsen te lopen waar dat normaal gezien niet mogelijk is, zoals de Waasland- en Bolivartunnel en een koker van de Kennedytunnel.

Speciaal voor deze dertigste editie had de organisatie samen met de stad Antwerpen extra randanimatie voorzien. Er stonden percussionisten langs de eerste mijl van het parcours en er waren podia met coverbands en dj's die muziek uit de voorbije drie decennia brachten.

De stad Antwerpen zegt ook tevreden te zijn met het nieuwe mobiliteitsplan, met een tijdelijk tolvrije Liefkenshoektunnel richting Nederland en een volledig beschikbare koker van de Kennedytunnel richting Gent. De binnenstad was autoluw gemaakt en De Lijn zette een pak extra trams in om zoveel mogelijk lopers en supporters van en naar Linkeroever te brengen.

Twee lopers op intensieve na Antwerp 10 Miles

© Joren De Weerdt

Twee lopers zijn tijdens de Antwerp 10 Miles onwel geworden en moesten gereanimeerd worden. Het gaat om een man en een vrouw van 59 jaar.

De vrouw werd onwel in de Waaslandtunnel, net op het moment dat de fietsploeg van het Rode Kruis ook aanwezig was in de tunnel. De hulpverleners zijn onmiddellijk gestart met reanimatie en kregen bijstand van de Rode Kruis-ziekenwagen en van de MUG. De vrouw is overgebracht naar het UZA waar ze op de intensieve zorgen wordt verzorgd.

Even later kwam een man – ook 59 jaar oud – vlak voor de Waaslandtunnel in de problemen. Een alerte omstaander snelde ter hulp om de man te helpen. De hulpverleners van het Rode Kruis waren snel ter plaatse en hebben ook hier de reanimatie opgestart tot de MUG arriveerde. De man verblijft tevens op intensieve zorgen in het UZA.

Tijdens de Ladies Run kwam een 57-jarige vrouw in moeilijkheden. Een cardioloog en een verpleegster die toevallig in het publiek stonden, dienden de eerste zorgen toe. Ook deze vrouw werd naar het ziekenhuis afgevoerd.

Minder verzorging

In totaal hebben de honderd Rode Kruis-vrijwilligers zondag een kleine 200 mensen verzorgd. Dat zijn er zestig minder dan vorig jaar. Het ging vooral om blaren, spierletsels en omgeslagen voeten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lopers van Antwerpen