Deze heldin verijdelde de aanslag in Frankrijk

Foto: AP

Deze heldin verijdelde de aanslag in Frankrijk

Print

Het had geen haar gescheeld of Frankrijk had opnieuw een terroristische aanslag beleefd vorige zondag, toen een extremist minstens één kerk viseerde. Maar toen hij op weg naar die kerk een auto wilde stelen, hield een jonge vrouw, Aurélie Châtelain hem tegen. Tijdens de schermutseling raakten beide partijen gewond, waardoor de dader zijn plan moest afblazen en Aurélie overleed.

Het was lange tijd onduidelijk hoe het kwam dat de extremist, Sid A. G., de hulpdiensten belde omdat hij een ernstige verwonding had aan zijn dij. De dader had eerder het plan opgevat om minstens één kerk in Frankrijk binnen te stormen en er zo veel mogelijk slachtoffers te maken, maar was onderweg naar de eerste kerk gewond geraakt.

Het was pas toen de speurders een uitgebrande Renault aantroffen met het lichaam van Aurélie erin in Villejuif, ten zuiden van Parijs, dat de puzzelstukken in elkaar begonnen te vallen. Na een DNA-onderzoek bleek dat ook het DNA van de extremist terug te vinden was in de auto.

‘Ze zal altijd onze heldin blijven’

Daaruit leiden de Franse speurders af dat de dader de auto van Aurélie probeerde carjacken en dat de jonge vrouw hem tijdens een schermutseling ernstig verwondde. Zelf kreeg Aurélie een kogel door het hart, waardoor ze bijna onmiddellijk na het schot overleden is.

Het dorp waar de jonge vrouw van 32 woonde, reageert geschokt én trots op de onthullingen van de afgelopen dagen. ‘Ze was altijd het zonnetje in huis en had bijzonder veel vrienden’, getuigen de buurtbewoners in Le Monde. ‘Ze was gewoon op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats. Maar ze zal altijd onze heldin blijven’, klinkt het.

.

Nu in het nieuws