© FRBE

© FRBE

© FRBE

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Opgezette dieren in je interieur

Glazen stolpen met kleurrijke vlinders, dierenskeletjes en opgezette dieren. Het zijn designobjecten in de woonkamers van hippe, jonge mensen. Taxidermie, dat lang als akelig en oubollig beschouwd werd, is populairder dan ooit.

Laura Claessens

Toen Viktor Leestmans (25) acht jaar geleden beesten begon te prepareren, was er nog maar weinig aandacht voor de ambacht. “Mijn vader is eigenaar van de winkel Steen & Been, in de Volkstraat. Ik ben tussen de naturalia opgegroeid en dat heeft mijn interesse opgewekt”, zegt Viktor.

Op zijn zeventiende begon hij te experimenteren. Van het opzetten van insecten en kleine dieren tot het prepareren van skeletten. “Via zelfstudie zocht ik uit welke technieken wel en niet werkten”, vertelt hij.

Het meeste voldoening haalt hij uit de moeilijkere preparaten. “Ik wil net die dingen doen die zo goed als niemand nog doet,” wijst hij naar een skelet dat volgens de Beauchêne techniek geprepareerd werd. Dat is een tweehonderd jaar oude techniek waarbij insecten, krabben of beenderen gemonteerd worden met spaties tussen. “Ik behoor tot de vijf mensen op de wereld die weet hoe dat moet. Wat wel cool is”, aldus Viktor.

Lees het hele verhaal dit weekend in CittA, gratis bij Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio