“Ringland is goed idee voor verkeer, stadsontwikkeling én gezondheid”

Foto: BELGA

“Ringland is goed idee voor verkeer, stadsontwikkeling én gezondheid”

Print
Antwerpen -

Ademloos en stRaten-generaal reageren vrijdag enthousiast op het mobiliteitsonderzoek van twee studiebureau’s rond het Ringlandproject. Ringland is volgens de Antwerpse actiegroepen “een stevig uitgewerkt voorstel geworden”, met studies die niet alleen de haalbaarheid van het overkappen van de Antwerpse ring zouden aantonen maar ook dat het “gewoon een heel goed idee is voor verkeer, stadsontwikkeling en gezondheid”.

StRaten-generaal pleit zelf al jaren voor het overkappen van de ring en organiseerde daar tot tweemaal toe een congres rond. “We waren dan ook verheugd toen Peter Vermeulen van studiebureau Stramien (de initiatiefnemer van Ringland, red.) de handschoen oppakte - hij wel, de overheid niet - om een concreet overkappingsconcept voor Antwerpen uit te tekenen”, zegt Manu Claeys van stRaten-generaal, die erbij blijft dat Ringland omwille van de verkeersafwikkeling aan de Sportpaleis-zone niet compatibel is met het Vlaamse Oosterweelproject.

Ringland “optimaliseert” de huidige Antwerpse ring door het doorgaand en stedelijk verkeer te scheiden, terwijl Oosterweel een extra Scheldekruising inhoudt. “Wanneer er toch nood zou zijn aan een derde Scheldekruising in combinatie met Ringland, kijk dan naar de alternatieven Meccano en Arup/SUM-tracé”, zegt Claeys. “Beide alternatieven blijven, net zoals Oosterweel-Noord, weg van de zone aan het Sportpaleis.” StRaten-generaal zegt ook door te gaan met de juridische strijd tegen Oosterweel. “Het is goed om te beseffen dat behalve de wortel, Ringland, er ook deze stok is”, zegt Claeys over de klacht bij de Raad van State die binnenkort wordt ingediend.

Ademloos vindt het vooral positief dat Ringland 400 hectare extra groen genereert, “tegenover de vernietiging van 150 hectare door het BAM-tracé”. “Ringland zal van Antwerpen een stad maken van het nieuwe millennium”, maakt Wim Van Hees van Ademloos zich sterk.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio