Luc Van Eynde gaf moeder instructies over wat te verklaren aan politie

Luc Van Eynde gaf moeder instructies over wat te verklaren aan politie

Print
Westerlo -

Luc Van Eynde (55), die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Carine Vangeel (46) uit Westerlo, is volgens de speurders van de federale gerechtelijke politie van Turnhout bijzonder manipulatief. “Hij loog over alles en spoorde ook andere mensen aan om te liegen of om valse verklaringen af te leggen”, getuigde een speurder. Eén van hen was zijn bloedeigen moeder.

Luc had haar als alibi opgegeven. Hij zou de avond van 7 februari 2011 bij zijn moeder in Heultje hebben doorgebracht, wat zij in haar eerste verhoor bij de lokale politie van de zone Voorkempen ook bevestigd had. Het telefonie-onderzoek met zendmastbepaling toonde echter aan dat hij meer dan twee uur niet bij zijn moeder was geweest, maar in zijn woning in Westerlo, waar Carine een dag later verhangen werd teruggevonden.

De beschuldigde werd desondanks ongemoeid gelaten en de zaak werd geseponeerd, tot groot ongenoegen van haar familie. Die bleef erbij dat Carine geen zelfmoord had gepleegd, maar dat Luc haar vermoord had en uiteindelijk werd beslist dat de federale gerechtelijke politie van Turnhout het dossier zou herzien. De speurders stelden vast dat het eerste onderzoek onvolledig was gebeurd en beten zich in de zaak vast.

De gsm van Luc werd getapt en in het huis van zijn moeder werd afluisterapparatuur geplaatst. Toen de vrouw opnieuw werd opgeroepen voor verhoor, belde ze meteen naar haar zoon. “We hoorden via de telefoontap dat hij haar duidelijke instructies gaf. Ze mocht vooral niet zeggen dat hij niet de hele avond bij haar was geweest”, getuigde een speurder.

Hij liet de jury ook een fragment uit het gesprek horen. “Ik heb het er met mijn advocaat over gehad en je moet maar één zinnetje zeggen: ik heb het recht om te zwijgen. Meer moet je niet zeggen en blijf dat gewoon herhalen”, zei de beschuldigde aan zijn moeder. Toen ze op 18 april 2013 verhoord werd, volgde ze zijn instructies en zei ze dat ze niet op de vragen van de speurders hoefde te antwoorden.

Na het verhoor kwam Luc bij zijn moeder langs om te horen hoe het verhoor geweest was. De vrouw zei dat ze flink op de rooster was gelegd en maakte zich duidelijk zorgen. “Gij denkt dat het allemaal apen zijn”, beet ze haar zoon toe. “Had het niet gedaan...met al die dingen en last.”

Voor de speurders is dat laatste zinnetje cruciaal, omdat zijn moeder daarmee naar de dood van Carine verwijst. De verdediging zette daar een kanttekening bij. “Uit die afgeluisterde gesprekken kun je veel afleiden en ook niets. Veel is voor interpretatie vatbaar”, zei meester Bart De Schrijver.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio