© Photo: Tom Palmaers

“Blij met wat we krijgen, maar we zijn er nog niet” (Horeca Vlaanderen)

Horeca Vlaanderen reageert voorzichtig positief op de steunmaatregelen voor de horeca die de regering in de programmawet heeft opgenomen. Het optrekken van het aantal goedkope overuren en de flexi-jobs zijn volgens afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche “stappen in de goede richting”. Dat er echter geen lastenverlaging komt en geen btw-verlaging op dranken, zadelt Horeca Vlaanderen met het gevoel op dat “het basisprobleem nog niet is opgelost”.

Het aantal goedkope overuren voor voltijdse werknemers in de horeca wordt door de regering opgetrokken tot 300 uren per jaar zonder inhaalrust, zonder dat werkgever en werknemer hierop lasten betalen. In zaken met de geregistreerde - witte - kassa zullen werknemers jaarlijks 360 overuren zonder inhaalrust kunnen presteren.

Van Assche is blij dat de regering het aantal overuren opgetrokken heeft tot 360 uren, terwijl er in de ontwerptekst maar in 250 uren was voorzien. “Toch zien we nog steeds geen enkele reden om het aantal overuren niet op te trekken tot 520, zoals Europa dat toestaat”, aldus Van Assche. “Maar we zijn al blij dat de regering deze extra inspanning doet.”

Toch is Van Assche niet helemaal tevreden. “We zijn blij met wat we krijgen, maar we zijn er nog niet. Het basisprobleem is nog niet opgelost.” Dat basisprobleem is de hoge lasten op arbeid. Horeca Vlaanderen had gehoopt op een lastenverlaging van 35 procent op de eerste 38 uren, en een verlaging van de btw op dranken tot 12 procent. “Als men wil dat de horeca rendabel en officieel blijft met de geregistreerde kassa, dan moet men een kader creëren waarin de horeca kan gedijen”, aldus Van Assche, die hoopt dat beide maatregelen er alsnog komen, als de taxshift op tafel ligt.

(belga)

Nu in het nieuws