Blote-voetenloper loopt marathon voor zijn zoon

Foto: Wim Hendrix

Blote-voetenloper loopt marathon voor zijn zoon

Print
Antwerpen / Linkeroever -

Raf De Smet (40) loopt al eens een marathon op blote voeten. Hij begon pas in 2012 te lopen, nadat zijn zoon een hersentumor kreeg. Zondag loopt hij op de DVV Antwerp 10 miles de marathon zonder schoenen. “Ik geniet van elke meter”, vertelt Raf De Smet.

“Mijn gezin ging door een hel toen mijn jongste zoon een hersentumor kreeg”, vertelt Raf. “De kans bestond dat hij verlamd zou zijn. Ik besefte dat ik misschien levenslang voor hem zou moeten zorgen, en wilde gezonder beginnen leven.”

De Smet had daarvoor nooit aan sport gedaan. Drie weken na zijn eerste kilometers liep hij al een marathon. “Ik ben een doorzetter en had de motivatie, dus het ging rap in stijgende lijn”, zegt Raf. Nu loopt hij gemiddeld 150 kilometer per week. In het begin nog met schoenen, maar nu loopt Raf regelmatig op blote voeten, barefoot running zoals dat heet.

Raf loopt veel in de stad. “Ik loop meestal op blote voeten, maar die afstand moet beperkt blijven. Anders gaan je voeten kapot. De langste afstand die ik al bare foot heb gelopen is een marathon, 42 km dus. Het is goed om wat af te wisselen tussen blootsvoets lopen en met schoenen. Chapeau voor de poetsdiensten in Antwerpen trouwens. Het is hier proper en er ligt weinig glas.”

Raf startte ook een eigen blog waar hij zijn loopervaringen deelt.