'Samen naar Ikea is écht een relatietest'

Foto: ss

Seks & Relaties

'Samen naar Ikea is écht een relatietest'

Print
Als koppel samen naar Ikea gaan, zou een even grote relatietest zijn als samen op reis gaan of kinderen krijgen. Een bezoek aan de Zweedse interieurgigant langs de showroom, stock en kassa zonder relationele kleerscheuren overleven, lijkt moeilijker dan gedacht.

De Amerikaanse relatiepsycholoog en professor aan de universiteit van Californië Ramani Durvasula merkte in haar praktijk op dat het bij veel koppels misloopt in de communicatie. Opvallend veel onder hen haalden het voorbeeld aan van een bezoekje aan Ikea dat in een ruzie ontaarde. In de winkel worden koppels uitgenodigd om de bedden, zetels en keukens te testen en daar gaat het vaak meteen al fout, aldus Durvasula in The Wall Street Journal. 

'De winkel wordt letterlijk een relatienachtmerrie eenmaal binnen. Als je langs de keukens voorbijkomt worden al snel gevoelige onderwerpen naar boven gebracht zoals wie het meest kookt. Bij de kinderafdeling ontstaan dan weer discussies over de opvoeding van de kinderen. En dat nog voor je alles in elkaar moet beginnen steken', zegt Ramani Durvasula.

Als je denkt dat met de showroom het ergste achter de rug is ben je mis, ook het daarop volgende logistieke stuk is soms een grote uitdaging. Het begint met het vinden van de juiste bouwpakketten, heelhuids aan de kassa geraken, het in de auto laden, ... allemaal situaties die voor nieuwe conflicten kunnen zorgen. 

'The divorcemaker'
Volgens Durvasula is eenmaal thuis het in elkaar steken van een eenvoudig koffietafeltje Nornäs nog niets, maar als er een grote kast in elkaar gezet moet worden, beginnen de problemen pas echt. Wie al een stuk bij Ikea kocht, kan er vast van meespreken dat niet alles even eenvoudig is zoals het op het eerste zicht lijkt. Als de ene het dan beter weet dan de ander, dan kunnen de gemoederen snel oplaaien. De psychologe noemt de moeilijk in elkaar te stelken kast Liatorp niet voor niets 'the divorcemaker'.

Bij Ikea zelf zijn ze zich van het fenomeen van ruziënde koppels bewust, maar volgens hen heeft het veel te maken met het feit dat koppels die naar Ikea gaan vaak verhuizen of renoveren. En laat net dat nu situaties zijn die al veel stress met zich meebrengen.

NIET TE MISSEN