Al Qaida-leden planden mogelijk aanslag op Vaticaan

Italiaans premier Matteo Renzi. Foto: EPA

Al Qaida-leden planden mogelijk aanslag op Vaticaan

Print

De Italiaanse politie heeft vrijdag een grote antiterrorisme-operatie uitgevoerd. Daarbij werden achttien mensen gearresteerd over heel het land, verschillende onder hen waren medeplichtig aan aanslagen in Pakistan en hadden banden met voormalig Al Qaida-leider Osama Bin Laden.

Het grootste deel van de operatie werd uitgevoerd op het eiland Sardinië. In totaal werden in zeven Italiaanse provincies politieacties uitgevoerd. Alle achttien opgepakte verdachten hebben de Afghaanse of Pakistaanse identiteit.

De organisatie tegen wie de operatie gericht was, is gelinkt aan Al Qaida. Uit telefoontaps door de politie bleek zelfs dat twee leden voormalig leider Osama Bin Laden beschermd hebben.

Een Italiaanse aanklager verklaarde vrijdagmiddag dat de cel mogelijk ook een aanslag op het Vaticaan gepland had.

De cel schakelde immigranten in, die als asielzoekers of met een werkvisum Italië binnenkwamen, aldus de verklaring van de politie. Volgens de krant L’Unione Sardawerd dit mogelijk georganiseerd door een aannemer die in Olbia werkte.

De groepering werd opgericht om de strijd tegen de Pakistaanse regering en het Amerikaanse leger in Afghanistan te steunen. Sommige leden van de organisatie worden gelinkt aan de aanslagen in Pakistan, onder hen een kopstuk dat verantwoordelijk was voor de aanslag op een markt in de noordwestelijke stad Peshawar in oktober 2009. Daarbij vielen meer dan 100 doden.

Nu in het nieuws