Slaat Valverde zondag de dubbelslag in Luik?

Foto: BELGA

Slaat Valverde zondag de dubbelslag in Luik?

Print

Zondag staat de 101ste editie van Luik-Bastenaken-Luik op het programma. Vorig jaar schreef Simon Gerrans de jubileumeditie op zijn naam en ook nu worden de Australiër kansen toegedicht, maar door zijn verstoorde voorbereiding na blessures hoort hij niet bij de topfavorieten. Dat zijn Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, Vincenzo Nibali, Michal Kwiatkowski en Daniel Martin.

Afwachten wordt het ook of Philippe Gilbert aan de start staat na zijn zware val in De Waalse Pijl.

Luik-Bastenaken-Luik is dit jaar 253 km lang, 10 km minder dan vorig jaar. Aan het parcours werd niet heel veel veranderd, maar de finale onderging wel een lichte wijziging. De Côte de Vecquée en de Côte des Forges werden geschrapt en vervangen door de Col du Rosier en de Col du Macquisard, een terugkeer naar de finale van weleer, om de slappe editie van 2014 snel te vergeten waar met een grote groep gespurt werd om de zege.

Topfavoriet is Alejandro Valverde. Hij is de enige renner op de startlijst die La Doyenne al twee keer wist te winnen (in 2006 en 2008) en hij werd er ook al twee keer tweede (2007 en 2014) en één keer derde (2013). Na zijn winst in de Waalse Pijl kan hij zondag voor de dubbel zorgen in Luik. Ook van Vincenzo Nibali mag verwacht worden dat hij zal uithalen. De Italiaan is wellicht bevrijd nu de WorldTour-licentie van Astana alvast voor dit jaar veilig is en zal misschien een statement willen maken.

Michal Kwiatkowski, winnaar van de Amstel Gold Race en vorig jaar derde in Luik, hoort net zoals Joaquim Rodriguez (twee keer tweede: in 2013 en 2009) en Daniel Martin (winnaar in 2013) bij de favorieten. Martin kwam wel ten val in de Waalse Pijl en finishte niet. Afwachten dus of hij voldoende hersteld is voor zondag.

Dat wordt ook de grote vraag voor Philippe Gilbert. De kopman van BMC kwam woensdag ten val en beëindigde de Waalse Pijl niet. Woensdag maakte hij zich niet al te veel zorgen over zijn blessures. ‘Vervelend,’ zei hij, ‘die vele schaafwonden, maar niet al te erg’, klonk het. Alleen zijn knie deed pijn omdat hij met zijn voet tijdens de val was blijven haperen in zijn klikpedaal. Die knie baart nu toch zorgen.

Gilbert moest donderdag vroegtijdig de training staken wegens te veel last van zijn blessure. Volgens zijn ploegleider Valerio Piva kon hij amper op de pedalen duwen. Vrijdag doet Gilbert een nieuwe test. Hij vertrok alvast alleen op training, niet met zijn ploeg, en beslist na die training over deelname aan Luik-Bastenaken-Luik, een wedstrijd die hij won in 2011. Meer daarover wordt bekend op het persmoment van de ploeg omstreeks 16 uur in de namiddag.

Meer sportnieuws