© BHUL

Stad Antwerpen stopt samenwerking met Nederlandse stichting SHIP Foundation

Vrouw die illegalen begeleidde bij terugkeer, dealde drugs

De stad Antwerpen stopt de samenwerking met de Nederlandse stichting SHIP Foundation, omdat een van de topfiguren van de organisatie is veroordeeld wegens drugshandel en afpersing met geweld. SHIP Foundation kreeg subsidies van het stadsbestuur om illegale Noord-Afrikanen te begeleiden bij hun terugkeer naar hun thuisland.

VDAA, SVW

Het stadsbestuur van Antwerpen startte eind 2014 met een proefproject om illegalen uit Noord-Afrika vrijwillig te laten terugkeren naar hun thuisland. De stad ging daarvoor in zee met de Nederlandse stichting Ship Foundation, die in Nederland verantwoordelijk is voor repatriëring van Noord-Afrikanen zonder geldige verblijfspapieren. Ship Foundation zorgt niet alleen voor de terugkeer, via Ship Foundation krijgen illegalen ook overheidsgeld om in het thuisland een nieuw leven te beginnen.

Het stadsbestuur van Antwerpen zet de samenwerking met Ship Foundation stop, nu is gebleken dat Hannah A., een van de sleutelfiguren binnen Ship Foundation zelf betrokken is bij zware criminele praktijken. In maart werd Hannah A. door de correctionele rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenis wegens drugshandel en afpersing met geweld.

De Antwerpse schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) heeft de samenwerking met Ship Foundation onmiddellijk stopgezet. De schepen spreekt van een onherstelbare "vertrouwensbreuk". Duchateau heeft ook de Nederlandse overheid op de hoogte gebracht van de veroordeling van Hannah A.

De veroordeling van Hannah A. zorgt ook voor beroering in Nederland, omdat Ship Foundation structureel samenwerkt met het ministerie van Justitie. Ship Foundation wil voorlopig niet reageren.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio