Goedele Liekens geschrokken na haar kritiek: ‘Mijn excuses aan Hanne Decoutere’

Foto: Guy Puttemans

Goedele Liekens geschrokken na haar kritiek: ‘Mijn excuses aan Hanne Decoutere’

Print

Een nachtelijke tweet waarin Goedele Liekens zich afvroeg of “het BMI van onze nieuwslezers ook gecontroleerd wordt zoals bij Franse modellen”, heeft gisteren tot een heleboel reacties geleid nadat de tweet voorpaginanieuws werd.

Het berichtje op Twitter dateert van 2 uur in de nacht van dinsdag op woensdag, tijdens de herhalingen van het laatavondjournaal, dat gepresenteerd werd door Hanne Decoutere. “Ik lees nu dat ik openlijk Hanne Decoutere zou hebben beledigd op Twitter. Ik heb in mijn tweet nooit iemand persoonlijk genoemd, laat staan aangevallen of beledigd. Dat ligt niet in mijn karakter. Dat een journaliste daar paginabreed een naam op plakt, vind ik bijzonder jammer, ook voor de ‘vermeende’ persoon. Zonder naam is het gewoon een domme overpeinzing op Twitter in het holst van de nacht. Mét naam paginagroot in de krant, wordt het nationale bashing. Daar doe ik niet aan mee. Mijn welgemeende excuses aan Hanne, dit heb ik nooit zo gewild of beoogd. Ik heb enkel gereageerd vanuit mijn bezorgdheid om de toenemende druk op meisjes wat het schoonheidsideaal betreft. Ik heb twee tienerdochters die voortdurend gebombardeerd worden met ultraskinny dames, niet zonder effect, spijtig genoeg. Met mijn ongelukkig geformuleerde tweet wou ik vooral het debat op gang trekken over het ontbreken van niet-conventionele schoonheden op televisie. Ik wacht nog steeds op een tv-presentator of –presentatrice die geen ‘perfect’ figuur heeft.”

Domme tweet

“De openbare omroep heeft daarin een voorbeeldfunctie”, gaat Liekens verder. “Niet alleen meer mensen met een kleurtje op het scherm dus, maar ook mensen met een maatje meer. Ik pleit voor meer body positivity: dik of dun, gewicht is maar een cijfertje. De druk op vrouwen in de media is enorm. Dat bewijst deze commotie overigens eens te meer: een domme tweet - want dat is het - is voorpaginanieuws, maar voor mijn strijd tegen vrouwenverminking hebben kranten nog geen klein kolommetje vrij.”

Hanne Decoutere en haar hoofdredacteur Bjorn Soenens reageerden niet op de tweet.

MEEST RECENT