© Photo News

Regering moeit zich plots in gerechtelijke ruzie tussen koning en Delphine Boël: ‘Erken haar niet!’

De regering zegt in een advies aan het Grondwettelijk Hof dat de vraag van Delphine Boël om erkend te worden als dochter van koning Albert, moet worden afgewezen. Dat meldt Het Laatste Nieuws vrijdag. “De regering kiest de kant van koning Albert”, zegt de advocaat van Boël.

Boël zegt al jaren dat ze de biologische dochter is van koning Albert, maar stapte pas in 2013 naar de rechter om erkenning te krijgen. Er kwam een zaak voor de burgerlijke rechtbank in Brussel, maar die werd in november voorlopig stopgezet om advies in te winnen van het Grondwettelijk hof.

Er is een conflict tussen het wetboek en de grondwet. Volgens het wetboek moest Boël voor haar 22ste naar de rechtbank gestapt zijn, maar volgens de grondwet heeft elke Belg het recht te weten wie zijn ouders zijn. Het Grondwettelijk Hof moet daarover een advies geven.

De regering is in een advies, dat ze niet verplicht moet geven, de advocaten van de koning bijgetreden. De regering vraagt het burgerlijk wetboek te volgen en de eis dus af te wijzen. De advocaat van Boël, Alain De Jonge, vindt dat de regering zich beter op de vlakte had gehouden in deze zaak rond een oud-staatshoofd.

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert in de krant dat de ministerraad “geen uitspraak heeft gedaan over de grond van de zaak”.

(belga)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio