Zo lang het probleem niet bij de wortel wordt aangepakt, zullen er stromen vluchtelingen naar Fort Europa komen.

Zo lang het probleem niet bij de wortel wordt aangepakt, zullen er stromen vluchtelingen naar Fort Europa komen.

Print
De Europese staats- en regeringsleiders hebben zich gisteren op een speciale top gebogen over het vluchtelingenprobleem op en rond de Middellandse Zee. Dat gebeurde op vraag van Europees president Donald Tusk, na de scheepsramp van zaterdag waarbij meer dan 800 mensen om het leven kwamen.

De politici beseffen zeer goed dat ze ‘iets’ moeten doen. Ook bij ons, zo was gisteren aan het aantal vragen in de Kamer te merken. 
De publieke opinie schreeuwt om actie. De verontwaardiging is groot, het medeleven oprecht. 


De Europese Top van de Schaamte, werd de bijeenkomst van gisteren in Brussel genoemd. Want de Europese Unie heeft jarenlang gefaald in de aanpak van de vluchtelingenstroom. Inderdaad jarenlang. De crisis die afgelopen weekend een dieptepunt bereikte, dateert niet van gisteren. Zij houdt nu al jaren aan. En geen enkele aanpak – of een poging daartoe – heeft geholpen. 

Er wordt nu om meer en efficiëntere hulp geroepen. Er moet ‘iets’ gebeuren. Hoe dan ook. Sowieso. Maar wat houdt dat ‘iets’ dan in? Niemand heeft een afdoend, werkbaar antwoord. De grenzen openstellen is geen optie. Dat erkennen zelfs Amnesty International en andere internationale hulporganisaties. In Syrië, Irak, Libië, Nigeria, Somalië… zitten miljoenen kandidaatvluchtelingen klaar. Het is onmogelijk om die allemaal, of zelfs maar een gedeelte van hen, naar hier te laten komen. 

De enkele duizenden extra opvangplaatsen waarin de Europese leiders nu voorzien, zijn niet meer dan een symbolische geste, een druppel op een gloeiend hete plaat. Bij gebrek aan opvang- en migratieruimte in Europa wordt de blik dan maar over de Middellandse Zee gewend. Europa zal meer reddingsoperaties financieren en de mensensmokkelaars actiever gaan opsporen en uitschakelen, inclusief hun boten. 

Daartoe kunnen zelfs oorlogsschepen worden ingezet. België heeft de Godetia aangeboden. Op zich is dat natuurlijk geen slecht actieplan. Maar ook dat blijft een pleister op een houten been. Zo lang het probleem niet bij de wortel wordt aangepakt, zullen er stromen vluchtelingen, op welke wijze dan ook, naar Fort Europa komen. De oorzaak van de humanitaire crisis moet worden bestreden. 

We hebben het over de terreurregimes in meerdere landen in Afrika en het Midden-Oosten, en de schrijnende, mensonterende toestanden die in de plaatselijke vluchtelingenkampen heersen. De solidariteit die we nu aanbieden ligt ver beneden het minimale (beschavings)peil dat de rest van de wereld van de EU mag verwachten. Bijvoorbeeld op het gebied van tijdelijke visa voor hen die dringende zorgen nodig hebben. 

Wij moeten meer doen dan bommenwerpers tegen Islamtische Staat (IS) naar Syrië en Irak sturen. Met militaire acties alleen komen we er nooit. Er is ook humanitaire hulp ter plaatse nodig. Dat is ‘iets’ wat Europa wél kan doen. 

Daarvoor is echter een eendrachtige aanpak nodig, en laat dat nu net hét probleem van de Unie zijn wanneer het over buitenlandse politiek gaat. Melkquota, dierenrechten en begrotingsnormen kunnen autoritair worden afgekondigd, maar hulp bieden aan miljoenen mensen in levensgevaar is voor de EU nog steeds een brug te ver. De Top van de Schaamte. Inderdaad. 
 

.

Nu in het nieuws