Dubbel zoveel verkeersdoden in Antwerpen

Renner Kristof Goddaert bleef in februari 2014 tijdens een trainingsrit haperen in de treinsporen op de Vaartkaai. Hij werd aangereden door een bus en overleed. Foto: bfm

Dubbel zoveel verkeersdoden in Antwerpen

Print
Antwerpen -

Het aantal verkeersdoden in de stad Antwerpen is verdubbeld, van 9 in 2013 naar 20 vorig jaar. Twaalf dodelijke slachtoffers waren voetganger of fietser. “In het stadhuis zou nu toch een alarmsignaal moeten afgaan”, zegt Tom Dhollander van Voetgangersbeweging.

Antwerps Groen-gemeenteraadslid Freya Piryns vroeg de cijfers op bij het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Acht van de twintig verkeersdoden waren voetganger, een verdubbeling in vergelijking met 2013. Vorig jaar overleden vier fietsers in het verkeer. In 2013 waren er geen dodelijke slachtoffers.

“Er zijn meer doden gevallen in 2014 dan in de vijf jaren daarvoor”, zegt Piryns. “De verkeersonveiligheid piekt in Antwerpen.”

Piryns vermoedt dat dit een gevolg is van de keuze van de N-VA voor de auto in Antwerpen. “Er moet dringend onderzocht worden wat er aan de hand is”, zegt Piryns.

Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging deelt het vermoeden van Piryns. “Omdat het stadsbestuur in zijn retoriek kiest voor de wagen, gaan automobilisten zich ook anders gedragen”, zegt Dhollander. “Het stadsbestuur spreekt wel veel ambities uit, maar de realisatie blijft uit. Dit cijfer zou toch een alarmsignaal moeten doen afgaan in het stadhuis.”

Lees vrijdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio