Luc Van Eynde leek politie te mijden na vondst van lichaam

Luc Van Eynde. Foto: jhs

Luc Van Eynde leek politie te mijden na vondst van lichaam

Print
Westerlo -

Op het assisenproces van Luc Van Eynde (55) zijn donderdagnamiddag acht politiemensen komen getuigen over de eerste vaststellingen in het onderzoek naar de dood van Carine Vangeel (46) uit Westerlo. Ze getuigden onder meer over hoe de beschuldigde die eerste uren in geen velden of wegen te bekennen was, omdat hij ‘in vergadering’ was of ‘onderweg’. Pas nadat hij dronken in een gracht was gereden, kon hij aan de tand worden gevoeld.

De politie van de zone Zuiderkempen werd op 8 februari 2011 rond 18.15 uur naar hun woning aan de Kouden Eerd in Westerlo geroepen. Ze was er op zolder verhangen teruggevonden door haar zoon, dochter en ex-man.

“Volgens de MUG-arts was ze al acht uur dood, mogelijk zelfs een dag, en ging het om een verdacht overlijden, omdat het spoor van het touw horizontaal over haar hals liep, wat abnormaal is bij een verhanging”, getuigde een van de eerste vaststellers.

Haar familie was er meteen van overtuigd dat Luc haar vermoord had, mede gelet op de getypte afscheidsbrief die in de keuken lag, hoewel het slachtoffer niet met een computer overweg kon. De dochter van Carine had Luc opgebeld om hem het nieuws te vertellen, maar hij zou daar eerder koel op gereageerd hebben. Hij kon ook niet meteen komen, omdat hij in Leuven zat.

Om 20.40 uur was de beschuldigde nog altijd niet ter plaatse. Hij werd opnieuw gebeld en zei dat hij in een vergadering zat. Hij beloofde zo snel mogelijk naar het politiecommissariaat van Westerlo te komen, maar kwam niet opdagen. Om 22.15 uur werd hij met de BMW van het slachtoffer aangetroffen in een gracht in Heist-op-den-Berg. Hij was dronken en kon pas een dag later een eerste keer verhoord worden.

“Hij zei dat Carine depressief was. Ze was haar werk beu en ze was van streek door een ruzie met haar zoon. Hij was kwaad op zijn moeder omdat ze zijn overreden kat had begraven zonder dat te zeggen. Ze was ook depressief door hun geldproblemen, maar ze nam geen medicatie”, vertelde de hoofdinspecteur die Luc verhoord had.

Geconfronteerd met de getypte afscheidsbrief had de beschuldigde toegegeven dat hij hem geschreven had. Hij had dat twee of drie weken daarvoor gedaan op vraag van het slachtoffer. “Hij zei dat hij al eerder zo’n brief had geschreven voor haar, naar aanleiding van die dode kat. Ze wilde volgens hem naar het kanaal gaan, maar aangezien ze dat toen niet gedaan had, dacht hij dat ze het deze keer ook wel niet zou doen.”

Hij verklaarde voorts dat hij op de avond van haar overlijden onafgebroken bij zijn moeder was geweest, wat de vrouw ook bevestigde. Later bleek dat zijn gsm zich onder de zendmast bevond die dekking gaf aan zijn woning. “We hebben hem meermaals uitgenodigd voor een herverhoor, maar hij wilde niet komen.”

Vrijdag komen de speurders van de federale politie en de onderzoeksrechter getuigen.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio