© Wim Hendrix

Vijf Antwerpse musea slaan handen in elkaar voor expo’s

Naar aanleiding van een internationaal congres rond de geschiedenis van de cartografie dat van 12 tot 17 juli in Antwerpen plaatsvindt, organiseren vijf Antwerpse musea de komende maanden expo’s rond dat thema.

Donderdag openden er alvast drie: het MAS toont het veranderende wereldbeeld van de middeleeuwen tot nu, het Rockoxhuis brengt een ode aan Abraham Ortelius (de uitvinder van de moderne atlas) en diens passie voor historische kaarten en het Museum Plantin-Moretus toont een overzicht van stadsgezichten en plattegronden van de Scheldestad zelf.

In haar bloeiperiode in de zestiende eeuw speelde Antwerpen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de cartografie, onder meer dankzij de aanwezigheid van figuren als Ortelius en drukkerij Plantijn. Dat de stad deze zomer een congres rond cartografie te gast heeft, leek verschillende Antwerpse musea dan ook een uitstekende gelegenheid om die geschiedenis in de verf te zetten.

“De wereldkaart werd elke eeuw verder aangevuld, maar de wereld werd ook telkens anders voorgesteld: waar de kennis ophield, vulde de verbeelding van de cartografen het wereldbeeld verder in met monsters en fabelachtige figuren, maar ook met fantasiewerelden”, zegt Antwers cultuurschepen Philip Heylen over de expo “De wereld gespiegeld” in het MAS.

Op 17 juni opent in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ook nog de tentoonstelling “De zeven zeeën”, over het maritieme aspect van de cartografie, met navigatieboeken, zeekaarten en globes. Het FelixArchief tenslotte biedt vanaf 2 juni een mini-expo aan over de landmeters die, vóór de oprichting van het kadaster in de 19de eeuw, lokale eigendommen in kaart brachten en dat soms bijzonder artistiek deden - aangezien ze daar extra voor betaald werden door grootgrondbezitters.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio