© WAS

Weer ongeval in haven: kraanman zwaargewond

Minder dan twee weken na het dodelijke ongeval in de Waaslandhaven werd de veiligheid onder de havenarbeiders opnieuw op de proef gesteld. Een kraanman werd door een kabelbreuk zwaargewond en moest door de brandweer geëvacueerd worden.

Paul Verbraeken

Gisteren pas raakte onder de havenarbeiders bekend dat zich opnieuw een zwaar ongeval had voorgedaan.

Op de Abes-terminal waren dokwerkersploegen maandagavond op kaai 351 in het 5de Havendok bezig met zwaar stukgoed te laden in de ruimen van de afgemeerde Hamra. Daartoe werd ook een zware, mobiele Gottwaldkraan ingezet met een hefvermogen van 100 ton. Het ‘Antwerps Bevrachtings Expeditie en Stouwerijbedrijf’ (Abes) heeft drie van die tuigen in werking, naast enkele lichtere kranen.

Stukken metaal

“Op zeker ogenblik was kraanman Marc S., een bijzonder ervaren havenarbeider, bezig met een zwaar stukgoed van zowat 90 ton te tillen, een deel van een pers”, vertelt algemeen directeur Yvan Hollanders. “Wat er exact gebeurd is, wordt momenteel onderzocht. Maar op zeker ogenblik zijn de lastkabels doorgeknapt en is de lading op de kade gevallen. Een van de losschietende kabels is tegen de cabine van de kraanman gezwiept en - hoewel die cabine beveiligd is - is de kraanman daarbij toch gewond geraakt.”

Lees woensdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio