© REUTERS

IS-leider ”ernstig gewond na luchtaanval”

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurorganisatie Islamitische Staat, zou zwaargewond zijn geraakt bij luchtaanvallen in het westen van Irak. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van verschillende Iraakse bronnen.

De luchtaanval waarbij al-Baghdadi gewond zou zijn geraakt, dateert al van maart. Twee bronnen, een westerse diplomaat en een Iraakse adviseur, zeggen onafhankelijk van elkaar dat de aanval plaatsvond op 18 maart in het al-Baaj-disctrict van Nineveh, niet ver van de Syrische grens. Het zou om een aanval gaan van de door de VS geleide coalitie, waarbij een konvooi van verschillende wagens werd gebombardeerd. De aanval had tot doel om lokale IS-leiders uit te schakelen, maar op het moment dat konvooi geraakt werd, zou de coalitie niet geweten hebben dat Baghdadi in een van de auto’s zat. Bij de aanval zouden ook 3 mannen om het leven gekomen zijn.

“Plannen om nieuwe leider te kiezen”

De verwondingen van al-Baghdadi zouden aanvankelijk levensbedreigend zijn geweest, maar de IS-leider zou intussen al wat hersteld zijn. De controle over Islamitische Staat zou hij echter nog niet weer hebben kunnen opnemen. De zware verwondingen van al-Baghdadi zorgden ervoor dat verschillende leiders van IS dachten dat hun grote leider zou sterven. Daarom werden er al plannen gemaakt om een nieuwe leider te verkiezen.

Ook in november en december waren er al eens berichten dat Abu Bakr al-Baghdadi gewond zou zijn geraakt bij luchtaanvallen, maar die berichten bleken niet te kloppen.

Nu in het nieuws