België mag vijf jaar lang gratis geld lenen

Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld. Foto: Geertje De Waegeneer

België mag vijf jaar lang gratis geld lenen

Print

België heeft maandag overheidsobligaties op vijf jaar uitgegeven aan negatieve rentes. Dat betekent dat de kopers van de obligaties ermee instemmen dat ze het uitgeleende bedrag niet volledig terugkrijgen.

België leende 1,043 miljard euro, aan een negatieve rente van -0,056 procent. ‘Een historisch moment’, aldus Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld.

Het is niet voor het eerst dat België aan negatieve rentes leent. Dat was al herhaaldelijk het geval voor uitgiftes op twaalf maanden, maar nu dus ook voor uitgiftes van OLO’s met een looptijd van vijf jaar.

Er werd daarnaast 1,76 miljard euro opgehaald met een uitgifte van obligaties op tien jaar, aan een rente van 0,343 procent. Ook dat is het laagste rendement ooit.

Kopers

De lage rentes op overheidspapier in Europa zijn het gevolg van het aankoopbeleid van de Europese Centrale Bank, in een poging de economie aan te zwengelen. De opkopers zijn dan ook institutionele beleggers, in het bijzonder de centrale banken.

Institutionele beleggers zoals banken hebben ook weinig alternatieven om hun geld te plaatsen. Soms zijn ze ook verplicht een bepaalde ratio aan overheidspapier in hun portefeuille aan te houden. Er wordt ook nog overheidspapier gekocht in de hoop dat de rentes nog zullen zakken, en ze dan de nu aangekochte papieren kunnen verkopen. In dat geval kunnen ze alsnog winst maken.