‘Overname Base is slechte zaak voor consumenten’

Print
‘Overname Base is slechte zaak voor consumenten’

Mobistar-topman Jean Marc Harion Foto: BELGA

De overname van Base door Telenet is een slechte zaak voor de consument. Het is immers het bewijs dat de grote spelers hun greep op de telecommarkt vergroten, reageert concurrent Mobistar. Minister van Telecom Alexander De Croo stelt dat de toezichthouders ervoor moeten zorgen dat de overname de concurrentie in de sector niet in het gedrang brengt.

Voor Mobistar-CEO Jean Marc Harion gaat het voor de gewone beller duidelijk om een slechte zaak. Hij hoopt wel dat de toezichthouders de overname aanwenden om de situatie in de kabelsector grondig door te nemen.

Voor Mobistar heeft de zaak ook directe gevolgen. Momenteel ‘verhuurt’ het een deel van zijn capaciteit aan Telenet. Die inkomst zal wegvallen, waardoor de situatie voor Mobistar moeilijker zal worden.

Virtuele operatoren

Het is volgens minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) aan de mededingingsautoriteiten om te identificeren onder welke concurrentiebeschermende voorwaarden een mogelijke verkoop van Base aan Telenet kan worden goedgekeurd. De kleine virtuele mobiele operatoren op het netwerk van Base, die specifieke doelgroepen aanspreken met innovatieve abonnementen tegen lage prijzen, moeten hun concurrentiestimulerende rol kunnen blijven spelen, vindt de liberale vicepremier.

Minister De Croo merkt op dat Base de afgelopen jaren een belangrijke rol heeft gespeeld met innovatieve aanbiedingen tegen lage prijzen. Daarnaast geeft Base ook toegang aan ‘virtuele spelers’ zoals Jim Mobile, wat de marktwerking een sterke boost heeft gegeven. De minister wijst er ook op dat Base zelf ook een triple play product in de markt gezet met een prijs die lager lag dan de concurrentie.

Naar aanleiding van eerdere geruchten had de minister aan telecomregulator BIPT al gevraagd zich voor te bereiden op alle mogelijke verkoopscenario’s, om een ondersteunende rol te kunnen spelen bij de mededingingsautoriteiten. De minister meent dat het BIPT het best is geplaatst om de impact van een verkoop op de marktconcurrentie in te schatten en geschikte maatregelen voor te stellen om de concurrentie te garanderen.