© Patrick De Roo

Antwerpen wil nieuwe tramkokers graven

Antwerpen heeft nood aan een grotere premetro dus moeten er nieuwe kokers gegraven worden. Dat zegt de schepen voor Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). Onder meer op het traject van het stadscentrum richting Jan Van Rijswijcklaan in het zuiden van de stad kan er een flink stuk ondergronds traject bij volgens de schepen.

Zaterdag werd de Reuzenpijp onder de Carnotstraat en de Turnhoutsebaan, samen met de nieuwe tramlijn 8, geopend. Maar schepen Koen Kennis wil meer. “Het premetronetwerk moet uitgebreid worden door nieuwe tramkokers te graven. In het stadscentrum maar ook in het gebied tussen de Leien en de Singel zijn er veel plekken waar het moeilijk is om een tramlijn aan te leggen.

"En in veel gevallen zullen we de trams bovengronds nooit in een eigen bedding kunnen laten rijden waardoor ze ook niet snel en efficiënt kunnen rijden. Als we het openbaar vervoer als een degelijk alternatief willen aanbieden voor de auto, moet het ondergrondse netwerk uitgebreid worden”. Of het gaat om een volwaardige metro of een uitbreiding van de metro laat Koen Kennis in het midden.

Vlaams minister voor Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), wuift het plan van de schepen niet weg. “We kunnen onderzoeken wat er waar mogelijk is. Aan de uitbreiding van de premetro hangt ook een prijskaartje. Het zal daarom ook geen project zijn dat we op korte termijn kunnen uitvoeren”.

Lees meer in Gazet van Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio