© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© BorgerRio

1/14

Tramlijn door Reuzenpijp feestelijk in gebruik genomen

In Borgerhout is zaterdag de nieuwe tramlijn 8, die door de zogenaamde Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan rijdt, feestelijk geopend. Het gaat om een snelle tramverbinding tussen de Park & Ride in Wommelgem - in de Antwerpse oostrand - en het centrum van de stad.

Het is de eerste keer dat de Reuzenpijp in het Antwerpse premetronetwerk wordt opgenomen, na decennia lang onbenut te zijn. Ter ere van de ingebruikname vinden zaterdag tal van activiteiten plaats in de buurt van de Turnhoutsebaan zoals optredens, straattheater en het speciaal voor deze gelegenheid vroeger op het jaar georganiseerde dansfestival BorgerRio.

De voorbije week konden duizenden mensen al te voet een bezoekje brengen aan een deel van de ruim 3 kilometer lange Reuzenpijp, waar expo’s en een lichtspektakel in ondergebracht waren. Zaterdag was het dan eindelijk de beurt aan de tram, die in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zijn eerste officiële ritje door de premetrotunnel mocht afleggen.

Vlaanderen en De Lijn investeerden 100 miljoen euro in het project, onder meer om de Reuzenpijp gebruiksklaar te maken en alvast twee ondergrondse haltes in te richten (een uitbreiding van halte Astrid aan Antwerpen-Centraal en de nieuwe halte Zegel). Op termijn worden er mogelijk nog enkele nieuwe stopplaatsen toegevoegd.

De nieuwe lijn 8 is een extra tramlijn, maar zorgt er wel voor dat een aantal buslijnen niet langer over de (te) drukke Turnhoutsebaan moet worden gestuurd. Daarnaast moet de sneltram vooral meer mensen overtuigen om vanuit de oostrand de wagen in Wommelgem achter te laten in plaats van ermee tot in de binnenstad te rijden. Dat moet onder meer de verkeersdrukte op de snelwegen vanuit de Kempen helpen beperken.

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '21813201', 'flashvars': { 'vast': { 'plugin' : true, 'position': 'before', 'relativeTo': 'PlayerHolder', 'numPreroll':'1', 'prerollInterval':'1', 'prerollStartWith':'1', 'prerollUrl':prerollUrl, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'numPostroll' : '1', 'preSequence':'1', 'postSequence':'1', 'timeout':'4', 'storeSession':true, 'prerollInterval':'1', 'skipOffset' : '15' }, 'skipBtn': { 'label': 'Advertentie overslaan' }, 'adsOnReplay':true, 'noticeMessage': { 'plugin':'true', 'text': 'Advertentie overslaan binnen {sequenceProxy.skipOffsetRemaining|timeFormat}' } }, 'cache_st': '1406844802', 'entry_id' : '0_xky8jzn6'});

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio