Raadkamer verlengt aanhouding zuurgooier

Foto: rr

Raadkamer verlengt aanhouding zuurgooier

Print

Jelle F., de man die op 20 februari in Antwerpen een poetsvrouw van warenhuisketen Delhaize overgoot met zuur en de warenhuisketen maandenlang afperste, blijft nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer vrijdag beslist.

Diezelfde raadkamer heeft terzelfdertijd ook beslist om het dossier over te hevelen naar een Nederlandstalige onderzoeksrechter. Dat meldt de advocaat van de man.

De 42-jarige F. werd in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt bij een routine wegcontrole in de buurt van Parijs. Het Belgische gerecht was op dat moment al enkele maanden op zoek naar de man die warenhuisketen Delhaize afperste met dreigmails en die de zuuraanval op een poetsvrouw van Delhaize, op 20 februari, had opgeëist.

In zijn wagen vond de Franse politie een wapen, een mes en om verschillende zogenaamde prepaid-kredietkaarten. Bij nazicht bleek het om de kredietkaarten te gaan die gebruikt werden in de afpersingszaak ten aanzien van Delhaize.

Uitlevering aan België

Na zijn uitlevering aan België, op 17 maart, bekende Frenken eerst de afpersing om nadien ook de zuuraanval zelf te bekennen. Al die tijd werd het onderzoek door een Franstalige onderzoeksrechter geleid. Jelle F. is echter Nederlandstalig en daarom heeft de raadkamer beslist om de Franstalige onderzoeksrechter te ontlasten zodat een Nederlandstalige onderzoeksrechter kan aangesteld worden.

Volgens de advocaat van Jelle F., meester Sven Mary, zijn er grote vraagtekens te plaatsen bij de geestelijke gezondheid van zijn cliënt. Een psychiatrische expertise zit echter nog niet in het onderzoeksdossier.

.

Nu in het nieuws