Assange stemt in met ondervraging in Londen

Foto: AP

Assange stemt in met ondervraging in Londen

Print

Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, heeft er formeel mee ingestemd om te worden ondervraagd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat delen verschillende media mee. ‘We hebben de procureur een bevestiging gestuurd’, zo deelde advocaat Thomas Olsson donderdag mee aan het blad Dagens Nyheter.

Twee vrouwen hadden in 2010 een klacht ingediend tegen de Australiër Julian Assange, wegens seksuele agressie. Uit vrees voor uitlevering door Londen aan Zweden, dat hem vervolgens zou kunnen uitleveren aan de VS, zit de oprichter van Wikileaks al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in de Britse hoofdstad.

Zijn advocaten hadden altijd duidelijk gesteld dat Assange bereid was om zich daar te laten verhoren over de zaak. Maar tot nu toe had het Zweedse Openbaar Ministerie altijd geweigerd om de ondervraging in Londen te laten plaatsvinden. Pas een maand geleden werd beslist om toch een magistraat naar de Britse hoofdstad te sturen. Dat heeft wellicht ook met tijdsdruk te maken. Sommige aanklachten tegen Assange dreigen in augustus te verjaren indien er geen nieuwe onderzoeksdaden worden gesteld.

.

Nu in het nieuws