‘Spirituele leider Al-Qaeda Jemen gedood door Amerikaanse drone’

Foto: AFP

‘Spirituele leider Al-Qaeda Jemen gedood door Amerikaanse drone’

Print

De spirituele leider van al-Qaeda in Jemen, Ibrahim al-Rubaish, is bij de aanval van een Amerikaanse drone gedood. Dat maakte het terreurnetwerk dinsdag via Twitter bekend

.

Al-Rubaish, die vijf jaar lang vastzat in het Amerikaanse detentiecentrum Guantánamo, werd zondagnacht samen met andere jihadisten het slachtoffer van een luchtaanval van de ‘kruisvaarders’, klonk het in een mededeling. De echtheid van het bericht kan voorlopig niet achterhaald worden.

Al-Rubaish, een staatsburger uit Saoedi-Arabië, draagt de titel van moefti bij de Jemenitische al-Qaeda. Hij leverde theologische motiveringen voor de vermeende rechtmatigheid van terreuraanslagen tegen vertegenwoordigers van het Saoedische koningshuis. Voorts lichtte hij de argumenten toe van schriftgeleerden trouw aan de Saoedische monarchie, die de aanpak van al-Qaeda afwijzen.

Al-Rubaish kreeg in het Afghaanse kamp al-Faroek van Osama bin Laden een militaire opleiding. Eind 2001 werd hij in Pakistan opgepakt, overgedragen aan de Amerikanen en naar Guantánamo gebracht.

Na zijn vrijlating in 2006 kreeg hij in zijn Saoedische geboorteland een deradicaliseringsprogramma. Maar al snel verdween hij over de grens naar buurland Jemen en sloot zich aan bij de daar gevestigde al-Qaeda.

Nu in het nieuws