Geen kleurige sigarettenpakjes en graatmagere modellen meer in Frankrijk

Foto: BELGAIMAGE

Geen kleurige sigarettenpakjes en graatmagere modellen meer in Frankrijk

Print

Sigaretten zullen in Frankrijk enkel nog in neutrale pakjes verkocht worden, dus zonder het kleurige merkenlogo. Dat voorziet een wet voor de gezondheidshervorming, die de Nationale Vergadering dinsdag in Parijs heeft goedgekeurd.

De hervorming voorziet ook de invoering van coffeeshops bij wijze van proef. Bovendien wordt de zeven dagen durende wachttijd voor een abortus afgeschaft.

Voornaamste doel van de gezondheidshervorming is ondanks de tegenkanting van artsen en de conservatieve oppositie dat patiënten met een ziekteverzekering voortaan bij een artsenbezoek enkel nog het remgeld betalen en de artsen het geld rechtstreeks van de ziekenkas moeten krijgen.

Artsen hekelen die maatregel als te bureaucratisch. De wet moet nog door de Senaat, waarin de conservatieven de meerderheid hebben.

Wet tegen graatmagere modellen

Bijzonder magere modellen krijgen in Frankrijk voortaan een beroepsverbod. De Franse Assemblée Nationale aanvaardde dinsdag in eerste lezing een omstreden wet tegen graatmagere mannequins.

Die voorziet dat op Franse modeshows of bij fotoshootings voortaan geen modellen meer mogen werken, die onder een bepaalde body mass index (bmi) blijven. Ook deze wet moet de Senaat nog passeren. De conservatieven hekelen het beroepsverbod voor magere modellen en spreken van discriminatie.

De parlementsleden hadden de passage anderhalve week geleden in het wetsontwerp voor gezondheidshervorming opgenomen. Ze vrezen dat extreem magere modellen een verkeerd lichamelijk ideaalbeeld kunnen scheppen.

Wie ondanks het verbod extreem magere modellen werk verschaft, riskeert een veroordeling tot zes maanden cel en een boete van 75.000 euro. Volgens modellenbureaus is het verkeerd om anorexia als psychisch gebonden ziekte en de slankheid van modellen te vermengen.

.

Nu in het nieuws