Infrabel 'verbijsterd' over roekeloze beloften op spoorweg tijdens Ronde

Niet alleen tijdens Parijs-Roubaix hebben renners de rode lichten van een spoorweg genegeerd. Ook tijdens de Ronde van Vlaanderen voor beloften gebeurde dat. Een renner werd net niet geraakt door een trein. "Het is gewoon hallucinant", reageert Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel.

De Ronde van Vlaanderen voor beloften, de -23-jarigen, werd op zaterdag 11 april, gereden. Een dag later deed het profpeloton tijdens Parijs-Roubaix veel stof opwaaien door een gesloten overweg te negeren en voor een aanstormende TGV de slagbomen te negeren en alsnog over te steken.

Een dag eerder deden een tiental belofterenners tijdens hun Ronde van Vlaanderen hetzelfde, blijkt nu uit een filmpje dat door een supporter werd gemaakt. Op de beelden is te zien hoe de renners de gesloten overweg aan de Stationsberg negeren.

De eerste renners negeren het belsignaal en rijden de overweg over. Daarna laveren verschillende renners tussen de neergelaten slagbomen. De laatste renner die het levensgevaarlijke manoeuvre uitvoert, passeert slechts enkele seconden voordat de aanstormende trein luid toeterend voorbijkomt.

Bij de spoorwegnetbeheerder, die al jaren campagne voert om mensen op de gevaren van het spoor te wijzen, zijn ze verbijsterd over zoveel roekeloosheid. "Het is gewoon hallucinant. Alle weggebruikers worden geacht de wegcode te respecteren", zegt woordvoerder Frédéric Petit. "Ook wielerbeloften. Zij hebben bovendien een voorbeeldfunctie. Met het mooie weer in het verschiet zijn er immers veel wielertoeristen op de baan. Wat als zij dit gedrag kopiëren?"

 

Meer sportnieuws