Schaakgrootmeester met kleine blaas of.... met smartphone in toilet

Foto: Archief

Schaakgrootmeester met kleine blaas of.... met smartphone in toilet

Print

Gaioz Nigalidze is een gerespecteerd schaakgrootmeester. De Georgiër staat 400ste op de wereldranglijst, was twee keer kampioen van zijn land en schuimt de wereld af als deelnemer in toptoernooien. Zo ook vorige week, toen hij meedeed aan de Open Schaakkampioenschappen van Dubai. Maar daar kreeg zijn reputatie een serieuze deuk, zo meldt Le Monde.

Wat is er gebeurd? In zijn partij tegen de Armeniër Tigran Petrossian leek Nigalidze last te hebben van een kleine blaas; de man bezocht regelmatig het toilet en bleef telkens tien minuten weg. Zijn tegenstander rook onraad en schakelde de organisatoren in. Die stelden vast dat de Georgiër telkens hetzelfde toilet bezocht. De man werd gefouilleerd, maar dat leverde niets op. Dan maar het toilet uitkammen, zo dacht men. Daar ontdekte men een smartphone, gewikkeld in wc-papier.

“In eerste instantie beweerde de Georgische kampioen dat de gsm niet van hem was, maar bij nader onderzoek bleek de facebookpagina van de man open te staan en draaide er een app waarop alle zetten van zijn partij te zien waren”, zegt toernooidirecteur Yahya Mohammed Saleh.

The Guardian schetst een lichtjes afwijkend beeld: Nigalidze zou pas ná zijn zetten het toilet opgezocht hebben en in zijn eerste partij ging hij zwaar de mist in. “Hij is dus ofwel een zeer incompetente valsspeler óf hij is een zeer gesofisticeerde valsspeler”, aldus de krant.

Nigalidze riskeert járen schorsing: drie jaar indien kan bewezen worden dat hij vals speelde, vijftien jaar indien blijkt dat hij al eerder vals speelde.

MEEST RECENT