Ook BNP Paribas Fortis verlaagt spaarrente: 'Dieptepunt bereikt, en einde nog niet in zicht'

Foto: Photo News

Ook BNP Paribas Fortis verlaagt spaarrente: 'Dieptepunt bereikt, en einde nog niet in zicht'

Print

BNP Paribas Fortis en Fintro verlagen vanaf 24 april de rente op het klassieke gereglementeerde spaarboekje, naar 0,20 procent in totaal. Het gaat om 0,10 procent basisrente, plus 0,10 procent getrouwheidspremie. 'Een absoluut dieptepunt, waarvan het einde zeker en vast nog niet in zicht is', zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be.

De beslissing van BNP Paribas Fortis en Fintro werd ingegeven door het inkoopprogramma van obligaties door de Europese Centrale Bank, dat de rentevoeten in Europa verder doet dalen. Een stijging wordt ook niet meteen verwacht, klinkt het, onder meer omdat er geen inflatie is.

Concreet levert het gewone spaarboekje bij BNP Paribas Fortis en Fintro vanaf volgende week vrijdag nog 0,10 procent basisrente plus 0,10 procent getrouwheidspremie op. Nu liggen die rentes nog op 0,30 procent, met een basisrente van 0,20 procent. 

Ook geknipt in andere spaarrekeningen

De rente op het spaarboekje is echter niet het enige wat daalt bij de twee banken. Zo daalt bij BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld ook de getrouwheidspremie van de Online Spaarrekening Premium (+12.500 euro), van 0,50 naar 0,30 procent, net als er in de Spaarrekening Plus, Woonsparen en de Hello4You Spaarrekening wordt geknipt. Bij Fintro gaat de rente dan weer omlaag bij de Blue Select Spaarrekening, Woonsparen en de Jongerenspaarrekening.

Allerdiepste dieptepunt

Voor Kristof De Paepe van Spaargids.be is het duidelijk. 'Een absoluut dieptepunt wordt hier opnieuw bereikt', reageert hij dinsdagavond. 'Belfius en KBC deden eerder al hun rente op hun klassieke spaarboekje dalen naar 0,20 procent, nu zijn ook BNP Paribas Fortis en Fintro gevolgd. De rentevoeten liggen historisch laag, en we blijven dit maar opnieuw zeggen.'

De Paepe is er vrijwel zeker van, klinkt het, dat de rentes nog verder zullen dalen, tot het allerdiepste dieptepunt bereikt is: het wettelijke minimum. 'De absolute ondergrens voor de vergoeding op gereglementeerde spaarboekjes is vastgelegd op 0,11%. De basisrente moet minstens 0,01% zijn, de getrouwheidspremie minstens 0,10%. En het ziet ernaar uit dat we effectief zo diep zullen dalen.'

 

 

Nu in het nieuws