Zwarte Bart Simpson wordt neergeschoten door blanke agent

Print

#StopRacism: de Simpsons veranderen van kleur Foto: Alexsandro Palombo

De Italiaanse kunstenaar Alexsandro Palombo gebruikt een wel heel apart beeld om racisme bij de Amerikaanse politie aan te klagen: een zwarte Bart Simpson die wordt neergeschoten door een (blanke) agent.

Naar aanleiding van verschillende incidenten waarbij (doorgaans zwarte) burgers hardhandig aangepakt worden door (doorgaans blanke) agenten, soms met fatale afloop, maakte Palombo een statement met een van Amerika’s populairste cartoonfiguren in de hoofdrol. Bart Simpson is in Palombo’s visie niet langer geel, maar donker gekleurd. En echt om te lachen is het allemaal niet: op een van de beelden is een neergeschoten Bart Simpson te zien, het Vrijheidsbeeld draagt een witte puntmuts die duidelijk verwijst naar de extremistische Ku Klux Klan en de uitspraak ‘I have a dream’ van burgerrechtenactivist Martin Luther King is gecensureerd.

En dat allemaal onder het motto ‘We Are One, We are all Human’ #StopRacism. Een duidelijke aanklacht dus tegen het raciaal politiegeweld dat de VS dezer dagen in zijn greep houdt.

Palombo is niet aan zijn proefstuk toe: eerder voerde hij de Simpsons ook al op in Auschwitz. Dat was om de 70ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp te herdenken.

Black Lives Matter"We Are One, We are all Human" #StopRacism by aleXsandro PalomboAnother black man falls victim to white cop shooting

Posted by Alexsandro Palombo on Wednesday, April 8, 2015

.

Nu in het nieuws