Super League Vrouwenvoetbal vervangt BeNe League

Foto: NDM

Super League Vrouwenvoetbal vervangt BeNe League

Print

De beste Belgische vrouwenploegen strijden vanaf volgend seizoen (2015-2016) tegen elkaar in de Super League Vrouwenvoetbal. Dat meldt de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag op zijn website.

Enkele maanden geleden werd beslist de Women’s BeNe League, de Belgisch-Nederlandse competitie voor het vrouwenvoetbal, stop te zetten vanaf het seizoen 2015-2016. In overleg met de clubs ging de KBVB op zoek naar de meest geschikte formule om een Belgische competitie op het hoogste niveau op te zetten, wat uitmondde in de Super League Vrouwenvoetbal.

Acht clubs zullen vanaf volgend seizoen deelnemen aan de nieuwe competitie. ‘Deze acht ploegen zullen hiertoe moeten beantwoorden aan de licentievoorwaarden die betrekking hebben op het sportieve en de infrastructuur’, meldt de bond.

Het kampioenschap zal in twee delen worden georganiseerd, te beginnen met de klassieke fase waarin de acht ploegen elkaar bekampen in heen- en terugwedstrijden. Na afloop van deze klassieke fase, spelen de vier beste ploegen play-off 1 in heen- en terugwedstrijden. Play-off 2 volgt exact hetzelfde stramien als play-off 1, en zal worden betwist door de andere vier ploegen. Voor aanvang van play-off 1 en 2 zullen de punten worden gehalveerd. De definitieve rangschikking zal gekend zijn na de zes speeldagen.

Er zal slechts één enkele daler zijn, op voorwaarde dat de club die op de eerste plaats eindigt in 1e nationale afdeling (de afdeling net onder de Super League Vrouwenvoetbal) haar licentie verkrijgt.

De clubs uit de Super League Vrouwenvoetbal krijgen de keuze om op vrijdagavond of zaterdagnamiddag te spelen.

Dit seizoen verdedigen zes teams de Belgische kleuren in de BeNe League: Standard (dat het klassement aanvoert), Lierse, Anderlecht, KAA Gent, Club Brugge en OH Leuven.

Meer sportnieuws