'Oudste dochters meest leergierig en succesvol'

Foto: ss

Life

'Oudste dochters meest leergierig en succesvol'

Print
Oudste dochters, het is een klasse apart. Zo zouden de eerstgeboren kinderen die meisjes zijn volgens de Nederlandse auteurs Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven verantwoordelijk, plichtsgetrouw, serieus, voortvarend en zorgzaam zijn. Dat leidt tot een vaak succesvoller leven, maar ook een grotere, soms zware drang naar perfectionisme.

Sommige wetenschappers zien de volgorde waarin je wordt geboren als een heel belangrijke factor voor de persoon die je later wordt. Soms zelfs even belangrijk als het geslacht of de genen. Dat komt omdat ouders hun kinderen anders behandelen en geen enkel kind dus eenzelfde rol aanneemt in het gezin. Zo zouden de oudste kinderen vaak meer gemeen hebben met andere eerstegeborenen uit andere gezinnen dan met hun eigen broers of zussen.

Uit eerder onderzoek van de Universiteit van Essex bleek al dat de oudste kinderen in het gezin het meest leergierig zijn. Eerstgeborenen hebben 7 procent meer aspiraties om verder te studeren. Oudste meisjes blijken op hun beurt nog eens 13 procent ambitieuzer te zijn dan de oudste jongens. Een gevolg van iets wat het oudstedochtersyndroom wordt genoemd.

Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven - zelf oudste dochters - zijn het eens met die stelling en doen er in hun boek Het Oudste Dochter Effect nog een schepje bovenop. 'Eerstgeboren meisjes zijn intelligenter dan de rest, taalvaardiger en gemotiveerder om iets te bereiken. Negatiever is dat ze ook bovenmatig ten prooi vallen aan de twijfel of ze wel goed genoeg zijn. En ze zorgen vaak voor alles en iedereen tot ze er zelf bij neervallen', klinkt het. Als voorbeeld verwijzen ze naar pakweg Angela Merkel, Doutzen Kroes en Gwyneth Paltrow. Allen vrouwen die het ver hebben geschopt én eerstgeboren kind zijn, maar ook heel perfectionistisch zijn. 

Het Oudste Dochter Effect is vanaf 14 april verkrijgbaar in de boekhandel.

 

NIET TE MISSEN