‘IS verloor 25 à 30 procent terrein in Irak’

Foto: AFP

‘IS verloor 25 à 30 procent terrein in Irak’

Print

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft sinds zijn opmars in augustus vorig jaar al 25 à 30 procent terrein verloren in Irak. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag. Tegen IS is een internationale coalitie een gewapende strijd gestart, waaraan ook België deelneemt.

‘IS is niet langer de dominante macht in 25 tot 30 procent van de bewoonde gebieden in Irak die ze vorig jaar nog controleerde’, aldus de woordvoerder van het Pentagon, kolonel Steven Warren.

De zones waar de extremisten de controle hebben verloren, zijn zo’n 13.000 à 17.000 vierkante kilometer groot en liggen vooral in het noorden en het centrum van Irak. De woordvoerder zegt dat IS traag wordt teruggedreven. ‘Maar het is een lange strijd’, klinkt het.

De internationale coalitie heeft sinds augustus vorig jaar al 3.244 luchtaanvallen uitgevoerd. De meerderheid, 80 procent, gebeurde door Amerikaanse strijdkrachten.

In Syrië blijft IS erg machtig. De beweging verloor terrein in de buurt van Kobane, maar won daarentegen aan invloed in Damascus en Homs.

Dinsdag heeft Amerikaans president Barack Obama een ontmoeting met de Iraakse premier Haider al-Abadi, die al meer hulp gevraagd heeft in de strijd tegen IS.

MEEST RECENT