“Volgens buren kreeg Babs klop met staaf”

Het paard Babs met vrijwilligster Eline. De kaak is gebroken. Foto: W&F

Paardenasielen in Vlaanderen zitten stampvol

“Volgens buren kreeg Babs klop met staaf”

Print
Herselt / Stabroek / Essen / Stekene -

De vzw Vlaams Paardenloket slaat alarm: de opvangcentra voor paarden zitten tjokvol. Van alle erkende asielen is de Stabroekse Paardenambulance het enige zonder opnamestop.

Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Heusden-Zolder moest de voorbije 94 dagen al 73 paarden en ezels opvangen. “Vooral van inbeslagnames”, vertelt Rudi Oeyen. “Wij hebben nu een opnamestop ingelast voor particulieren die geen financiële draagkracht meer hebben. Alleen paarden aangeleverd door politiediensten of het gerecht vangen we nog op.”

Hetzelfde verhaal klinkt bij Horse Spirit Rescue, dat onlangs van Herselt naar Herent verhuisde. “We zitten volledig vol”, vertelt Luc Rausch (53).

De vzw Paardenambulance uit Stabroek is van alle erkende asielen het enige zonder opnamestop. “Dat komt omdat wij een ander beleid hebben”, legt Annelies De Bue uit. “Paarden die wij niet kunnen doorplaatsen omdat ze kreupel zijn, chronische artrose hebben of andere ernstige aandoeningen hebben, laten we inslapen. Dat is de enige manier om op dit moment paarden die nog wel toekomstperspectieven hebben, te kunnen blijven opvangen. De helft van de dieren die binnenkomen, moeten wij laten euthanaseren. Dat gebeurt op een heel dierwaardige manier.”

IJzeren stang

De Paardenambulance werkt samen met het dierenasiel Canina in Essen en ezelopvang Anegria in Stekene. “Zo hebben we nu drie shetlandertjes bij Canina in Essen staan. Ons eigen jongste zorgenkind is Babs, een paard met een gebroken kaak uit Kapellen dat hier twee weken geleden is binnengekomen. Het dier was helemaal onderkomen en mishandeld. Volgens de buren werd Babs met een ijzeren stang geslagen, maar de eigenaars ontkennen dat. Babs is elf jaar. De eigenaars hadden geen geld meer om eten te kopen. De politie wou niet ingrijpen omdat het dier nog wel gevoederd werd. Ja, door onze eigen vrijwilligers! Uiteindelijk is Babs toch naar ons gekomen.”

www.paardenambulance.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio