‘Scanners van paspoorten werken niet’

Foto: BELGA

‘Scanners van paspoorten werken niet’

Print

Agenten op Brussels Airport vrezen dat terroristen ons land makkelijk in- en uitgeraken. 'Tot 50 procent van de controles met paspoortscanners is fout', luidt het dinsdag in de krant Het Laatste Nieuws. De federale politie bevestigt een defect aan zeker één scanner.

In 2013 betrapte de luchthavenpolitie nog 1.419 reizigers met een vals, vervalst, gestolen of frauduleus paspoort. Dat zijn er bijna vier per dag.

Maar volgens luchthavenagenten is het risico dezer dagen groot dat asielzoekers, gevluchte misdadigers of zelfs terroristen door de mazen van het net glippen. 'De scanner die bij een tweede controle de beste vervalsing moet kunnen ontmaskeren, is al een tijd defect', luidt het in Het Laatste Nieuws. De federale politie bevestigt dat er een probleem is met de harde schijf van het toestel, maar ze zegt ook dat er volgende week een volledige reparatie is voorzien.

Op 21 april komen vertegenwoordigers van de Schengen-commissie langs om te controleren of de veiligheidscontroles volstaan.

Nu in het nieuws