Kempens Landschap onderzoekt stationsloods

Foto: Kempisch Landschap

Kempens Landschap onderzoekt stationsloods

Print
Essen - Kempens Landschap en de Nederlandse provincie Noord-Brabant gaan onderzoeken hoe de energie-efficiëntie van historische gebouwen verbeterd kan worden. Het oude rangeerstation van Essen werd geselecteerd als demonstratieproject.

Om dit onderzoek te kunnen starten, dienden Kempisch Landschap en de Nederlandse provincie Noord-Brabant een projectvoorstel in bij het subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederlend. Het project kreeg de naam ‘Demi More’ en staat voor ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’. De studie wil een CO2-reductie en een betere energie-efficiëntie realiseren bij demonstratieprojecten in verschillende erfgoedcomplexen in de provincie Noord-Brabant en Antwerpen. Dat doen ze door innovatieve technieken en energiebesparende maatregelen toe te passen op de gekozen erfgoedsites.

Als demonstratieprojecten worden volgende sites ingebracht. In Nederland werden het Franciscanenklooster in Megen, de Leerfabriek in Oisterwijk, de kerk in Esbeek en een langgevelboerderij in Olland geselecteerd. Voor Vlaanderen wordt gedacht aan het rangeerstation in Essen, het Hof ter Linden in Edegem en het domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver. Bij de keuze van de sites werd rekening gehouden met erfgoedtypologieën, eigenaarsstatuten en gebruiksvormen.

Lees het hele artikel in uw krant van dinsdag, editie Noord.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio