Zitten is het nieuwe roken

Foto: Fotolia

Zitten is het nieuwe roken

Print
Erik Scherder is een man met een missie. De Nederlandse hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen wil zijn volk aan het bewegen krijgen. “Een inactieve levensstijl is eensluipmoordenaar”, stelt hij. “Bewegen houdt niet alleen het lichaam maar ook het brein in conditie.”

In eigen land wordt de 63-jarige Erik Scherder wel eens bestempeld als beweegprofeet. “Met onbegrip stel ik vast dat wereldwijd steeds meer mensen steeds inactiever worden, een trend die zich minstens tot 2030 zal verderzetten. Een actieve levensstijl wil zeggen: elke dag minstens dertig minuten aan matige intensiteit bewegen. Jong én oud doet dat steeds minder. Mijn studenten komen met de auto of met de tram naar de universiteit, ze stappen vlak voor de deur uit en troepen samen aan de lift. Is het dan verwonderlijk dat ze ‘s avonds geen fut meer hebben? En de situatie in bejaardentehuizen is ronduit dramatisch.”

U focust vooral op de band tussen lichaamsbeweging en de hersenen.
ERIK SCHERDER: "Veel te weing mensen weten hoeveel baat hun brein heeft bij beweging. Dat inzicht is relatief nieuw. De fysieke winst is uitvoerig en overtuigend gedocumenteerd, maar steeds meer wordt duidelijk hoe groot de neurologische voordelen zijn van een actief leven. Investeer in je hersenen! Door te bewegen word je niet alleen empathischer en slimmer, ook je concentratievermogen en geheugen verbeteren. Bovendien daalt de kans op breinaandoeningen als dementie en Alzheimer."

U meent dat zitten het nieuwe roken is.
"Absoluut. Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet becijferde in 2012 dat inactiviteit jaarlijks 5,3 miljoen overlijdens veroorzaakt, 200.000 meer dan roken. Suikerziekte type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en obesitas hangen samen met onze sedentaire levensstijl. Zes tot tien procent van alle sterfte is te wijten aan fysieke inactiviteit. Ik beschouw het als mijn taak om via de media duidelijk te maken hoe groot die risico's wel zijn. Als ik lang en luid genoeg blijf roepen, zal de boodschap wel eens doordringen. Vergelijk het opnieuw met roken. Anno 2015 is het not done om in gebouwen of restaurants een sigaret op te steken, ooit zal het not done zijn om tien uur per dag te zitten. Tegenwoordig kan men zelfs al boodschappen aan huis laten komen. Ga die spullen toch zelf halen! Om de 200 meter is er een tramhalte. Wat een seniorenvriendelijke maatregel lijkt, zorgt in werkelijkheid voor tegenovergestelde effecten. Het leven wordt zo comfortabeler dat we uiteindelijk bijna geen stap meer zetten. Op langere termijn is dat een fatale evolutie."

Lees het volledige artikel in de Gazet van Antwerpen van vrijdag 10 april.