© Joris Herregods

“De Sinksenfoor? Laat maar komen”

Dankzij de Sinksenfoor wordt de gevaarlijke Buurtspoorweglei eindelijk aangepakt”, zeggen de bewoners van de appartementsblokken, op 80 meter afstand van Spoor Oost. “Wij hopen net op een heropleving van de buurt en menen dat de overlast beperkt zal blijven.”

“Ik heb geen schrik voor het lawaai van de foor, neen”, zegt Mieke Lemahieu, bewoonster van de Buurtspoorweglei, vlak naast Spoor Oost, waar normaal einde mei de Sinksenfoor neerstrijkt. “Van de concerten in Trix heb ik toch ook geen last. Je hoort misschien iets, maar dat is ook zo als er in het Rivierenhof iets te doen is. Bovendien heeft de stad ons permanent toezicht beloofd. Werkt dat niet, dan bellen we de politie.”

Aan de Buurtspoorweglei, achter jongerencentrum en concertzaal Trix, het vroegere Hof ter Lo, staan drie appartementsblokken waarin in totaal 350 gezinnen wonen. In het hele verhaal over de ontwikkeling van Spoor Oost zijn deze bewoners maar weinig gehoord.

“En dat frustreert ons wel”, zeggen Mieke Lemahieu en haar buren Freddy Verley en Karel Vanbosch. “We hebben alle respect voor de mening van de mensen van bewonersvereniging Park Spoor Oost (PSO), maar zij lijken te spreken in naam van álle omwonenden. De meesten van hen wonen aan de andere kant van de spoorweg, wij zijn wel de directe buren van Spoor Oost. We wonen en slapen op tachtig meter afstand ... En neen, wij zijn niet tegen de komst van de foor en ook niet tegen de plannen van de stad om van Spoor Oost een evenementenzone te maken."