© WAS

Lerarenopleiding: drie op de tien halen einde schooljaar niet

Van alle eerstejaarsstudenten van de lerarenopleiding voor het secundair onderwijs, haalt ongeveer dertig procent het einde van het schooljaar niet. De Antwerpse hogescholen zetten nu extra studietrajectbegeleiders in om de uitval te beperken.

christof willocx

In Antwerpen zijn er twee hogescholen die leerkrachten voor het secundair onderwijs opleiden: Artesis Plantijn (650 studenten, nu nog campus Zuid, vanaf september in Park Spoor Noord) en Karel de Grote (800 studenten, campus Pothoek). In beide scholen schommelt de uitval in het eerste jaar rond de dertig procent. “Veel studenten die aan deze opleiding beginnen, hebben een verkeerd beeld van wat een leerkracht in het secundair onderwijs moet doen”, zegt Wim Cuypers, een van de woordvoerders van de lerarenopleiding aan de Karel de Grote-Hogeschool.

Een andere reden voor de grote uitval is de gebrekkige talenkennis van de studenten. “Er zijn veel studenten in de lerarenopleiding voor het secundair onderwijs die thuis geen Nederlands spreken”, zegt Geert Marrin, beleidsmedewerker van de lerarenopleiding aan de Artesis Plantijn Hogeschool. “Ze hebben wel hun middelbare schooldiploma gehaald, maar de taaleisen voor een leerkracht in het secundair onderwijs liggen veel hoger.”

Hoe kan die uitstroom worden aangepakt? “Wij zetten studietrajectbegeleiders in, die elke student apart opvolgen”, zegt Geert Marrin. “We willen ook graag dat de Vlaamse overheid een oriëntatieproef oplegt voor studenten die een lerarenopleiding overwegen, zolang die proef niet bindend is.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen - editie Stad

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio