© Dirk Kerstens

Antwerpse haven start jaar grandioos

De overslag in de Antwerpse haven nam dit jaar een uitstekende start. Alles wijst erop dat de haven in de periode januari-maart een groei van zowat 8 procent optekende.

pvb

Definitieve kwartaalcijfers zijn er nog niet, maar alle elementen bevestigen dat de Antwerpse haven vooral in containertrafiek en de overslag van vloeibare bulk cijfers optekende die doen denken aan de groei voor de crisis.

Die groei is een combinatie van factoren. Enerzijds waren januari en februari vorig jaar veeleer zwak. Tegelijk is de zwakkere euro een troef in de internationale handel én blijven de investeringen van de jongste jaren in de vloeibare bulk renderen.

Feit is dat de trafiek in maart die van vorig jaar evenaarde en in januari-februari 8,7 procent hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar en steeg tot 33 miljoen ton. Daarbij groeide de containertrafiek 8,7 procent tot 18,2 miljoen ton en in standaardcontainers (TEU) met zelfs 9,7%. Het vloeibaar massagoed groeide globaal met 12%.

Bijzonder belangrijk is dat nu ook het conventionele stukgoed voor het eerst in jaren en dankzij de uitvoer fors kon toenemen.

Lees er vrijdag alles over in Gazet van Antwerpen

MEER OVER Haven Antwerpen

Nu in het nieuws